„Нашите изследвания показаха, че съдържащите се в червеното вино полифеноли имат силен анти-бактериален ефект“, обяснява д-р Фатиа Чандад от университета Лавал в Квебек.
„Смятам, че чаша червено вино на ден може да овладее разпространението на бактериите, които причиняват гингивит и парадонтоза“, допълва тя.
Инфекциите в устната кухина от този тип могат да повлияят сериозно на здравете, обясняват още специалистите.
В стремежа си да овладее разпространението на бактериите, имунната система започва да работи на „високи обороти“, в резултат на което се повишава нивото на свободните радикали, които увреждат някои клетки.
Все пак канадските учени обясняват, че предстоят да се направят още редица изследвания, за да се докаже положителният ефект на полифенолите върху хората.
Като превантивна мярка срещу подобни устни инфекции, стоматолозите посочват добрата устна хигиена, намаляване на цигарите и твърдия алкохол и богати на калции храни.