IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете за спешната контрацепция

25 февруари 2013 06 20

Наблюдава се ръст в употребата на спешна контрацепция

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Понякога сексът може да се окаже „скъпо“ удоволствие. И не, тук не говорим за платената любов, а възможността едно сексуално преживяване да промени живота ви напълно. За щастие, съвременната жена може сама да определи кога точно иска да стане майка. Съществуват много варианти за контрацепция, с помощта на които да се предпазите от нежелана бременност.

Винаги обаче, има възможност да настъпят усложнения, като например, да се скъса презерватива. Първото нещо, което трябва да направите след подобен инцидент, е да тичате до аптеката, освен, ако не искате скоро да ви казват „мамо“. Според скорошен американски доклад броят на жените, които прибягват до „спешното хапче“, се увеличава с всяка изминала година.

Разбира се, никой никога не може да бъде застрахован, така че най-добре прочетете какво трябва да знаете за спешната контрацепция:

1. Имате (ограничено) време. На българския пазар се предлагат две вида хапчета за спешна контрацепция. Едното хапче дава гаранция до три дни, докато другото удължава срока до пет дни. Въпреки това не чакайте излишно време, а изпийте хапчето, колкото може по-скоро, след сексуалния акт. Колкото по-бързо приемете хапчето, толкова по-надеждни са неговите резултати.


2. Вашият цикъл може да се обърка. Не трябва да се изненадвате, ако вашият цикъл се промени, след като сте изпили хапче за спешна контрацепция. Все пак то съдържа значителна доза хормони, които могат да повлияят и объркат вашия организъм. Вашата менструация може да се появи по-рано, по-късно или да протече по-дълго време от нормалното. Всичко това е в резултат на спешното хапче, както и на стреса, който най-вероятно изживявате в този момент. В случай, че цикълът ви закъснява с няколко дни, си направете тест за бременност. Не забравяйте, че спешната контрацепция не гарантира 100% предпазване от нежелана бременност, но въпреки това е по-добре от бездействието.

3. Може да получите отказ в аптеката. Може да ви изглежда налудничаво, но в някои държави има закон, който позволява на фармацевтите да НЕ продават спешна контрацепция. Ако това се случи и на вас, насочете се към друга аптека. Ако искате да бъдете максимално спокойни, предварително купете едно хапче за спешни случаи, което да пазите у дома.

4. Спешната контрацепция не трябва да замества традиционната. Има си причина, заради която този вид хапче се нарича „спешно“. То трябва да се използва максимално рядко, защото честата употреба е нездравословна и може да обърка хормоните ви. Много по-безопасен и ефективен метод е използването на презервативи. В случай, че имате постоянен партньор, може да помислите и за хормонални контрацептиви. Задължително се консултирайте в вашия гинеколог кой вид хапчета са най-подходящи за вас.

5. Спешната контрацепция може да бъде и под друга форма. Оказва се, че вашият вариант не се изчерпва само до хапчето. Най-безопасният метод за спешна контрацепция е поставянето на медна спирала до пет дни след незащитения полов акт. Въпреки предимствата спирала може да се окаже недобър избор за много жени, които до момента не са обмисляли подобен начин за предпазване от забременяване. Поставянето на спирала изисква предварително уговорен час с лекар и е потенциално болезнена процедура.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари