Великден е един от най-почитаните празници в България. Той е светъл християнски празник, който се празнува със семейството и цяла палитра от разноцветни яйца. Точно както при коледно-новогодишните празници, сега също трябва да внимавате с преяждането. Освен за потенциалните допълнителни килограми, които може да си докарате, имайте едно наум и за здравните рискове, които може да крие традиционната великденска храна.
Задължително е да следите за годността на продуктите, които консумирате, както и за големината на порциите, които вие и вашите близки изяждате. Не трябва да прекалявате с консумацията на яйца, месо и алкохол. Препоръчителната дневна доза яйца е не повече от две-три. Здравните експерти съветват ограничаване приема на холестерол до 300 милиграма за един ден, имайки предвид, че в едно яйце се съдържа около 180 милиграма от него. Холестеролът се намира в жълтъка, така че без проблем може да ядете повече белтък.
Също така е добре да не наблягате прекалено много на консумацията на агнешко месо, защото преяждането с него може да предизвика стомашна криза със силни болки. Хранете се умерено, особено ако сте от хората, които са постили. Не забравяйте и за възможността от натравяне с яйца. Много важно е да ги обработите добре и да преустановите консумацията им, ако усетите неприятен мирис.
Друга традиционна храна за Великден е козунакът. Може да се храните с него за закуска или по всяко друго време на деня, стига отново да се пазите от преяждане. Обърнете внимание и на консумацията на алкохол, която трябва да бъде умерена. Прекалено много питиета може да увеличат нивото на холестерола, което допълнително е завишено от приема на яйца.
Най-простата рецепта за опазване от преяждане по великденските празници е да слагате точно толкова храна в чинията си, колкото обикновено. След като приключите с храненето, изчакайте 20 минути и ако все още се чувствате гладни, тогава си сипете допълнително.