IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В преследване на креатина

13 май 2013 05 20

Културистите го използват от край време, но той помага и за лечението на фибромиалгия

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Креатинът е аминокиселина, която в естественото си състояние се намира в гръбначните организми и подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите. Докато ефективността на креатина в лечението на мускулни, невро-мускулни и невро-дегенеративни заболявания е документирана, ползата от него като хранителна добавка е спорна.

Някои дори предлагат употребата му с цел увеличаването на енергийния резерв в мускулите и повишаване на мускулната сила и издръжливост да бъде строго забранена поради възможните странични ефекти от това.

Факт е, че културистите го използват от много години, но според бразилски учени, той може да помогне и в борбата с фибромиалгията. Пациентите, болни от тази болест се нуждаят от тласък на енергия и намаляване на болката, подобряване на паметта, по-малко депресия и повече сън.

Какво е фибромиалгия?

Това е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита. Все още заболяването не се разпознава добре. Оплакванията са широко разпространени и включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Заболяването предразполага към депресия и социално изолиране. Буквално изцежда физическите и психическите сили, значително засяга работоспособността.

Дали добавката креатин не е отговорът на тези симптоми?

Новото проучване е базирано върху пациенти, болни от фибромиалгия, които са показали намалени нива на креатин в мозъка и мускулите. Ето защо изследователите предполагат, че умората и когнитивните оплаквания може да се дължат на дефицит на това вещество, което е необходимо на клетките на организма, за да генерират енергия.

Проучването е проведено в Бразилия в продължение на четири месеца. Пациентите, които приемали креатин получили с 10% подобрение на състоянието си за този период. Техните нива на болка, състоянието на настроението им и качеството на съня им също се подобрили. Креатинът изглежда помага не само за премахване на болка, но и за подобрение на настроението и съня.

Проблемът е, че изследването не показва дали това лечение е универсално и винаги ефикасно, както и дали има негативни странични ефекти.

Независимо от малкото, но все пак обещаващи резултати с креатин, учените смятат, че може би има място за това вещество в лечението на фибромиалгия. Може да се окаже, че комбинацията от креатин и упражнения, може да бъде ключът към подобряване на пациентите с това заболяване.

Креатинът доказано е полезен:

• като допълнение към степенувана тренировъчна програма.

• като средство, което подобрява качеството на съня.

Все пак трябва да се взима под лекарски контрол.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари