IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лечение с кръв „подмладява“ удебелени сърца

14 май 2013 05 20

Хормонът GDF-11 намалява размера и дебелината на големи сърца

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Популярността на вампирската тематика се засилва. Истории за кръв и вампири гледаме не само на големия екран, но и в супер успешни сериали. Напоследък обаче, се забелязва навлизане на „вампирски“ методи в козметичната хирургия, както и в медицината. След като вече има терапии с кръв, които подмладяват кожата на лицето и такива, които подпомагат растежа на нова коса, време е кръвта да се включи и в лекуването на някои медицински състояния.

Учени използвали доза от млада кръв, за да подмладят застаряващи сърца. С възрастта сърцето става по-дебело и по-твърдо. Резултатите от „вампирското“ лечение помагат за нормализиране размерите на старите сърца. Изследователят професор Ричард Лий от Харвардския медицински институт смята, че трябва да се работи допълнително, тъй като това откритие може да се превърне в средство за лечение на сърдечна недостатъчност при застаряващите пациенти.


Предполага се, че младата кръв действа на хормон, наречен GDF-11, чийто нива намаляват с възрастта. Според професор Лий резултатите от изследването „могат да отворят нов прозорец в сърдечната недостатъчност“. Планът на харвардските изследователи е да тестват новия метод, като дават на пациенти GDF-11 под формата на лекарство. Това обаче, може да се случи едва след четири до пет години.

Друга цел на учените е да разберат дали хормонът може да помогне за подмладяване на други части от тялото. Според професор Ейми Уогърс, ако някои заболявания, свързани с възрастта, са в следствие на загуба на циркулиращи хормони, то има възможност възстановяването на хормоналните нива да бъде наистина полезно. Важно уточнение е, че настоящите резултати няма да помогнат при сърдечна недостатъчност причинена от инфаркти и други болести, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари