IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за предменструалния синдром

18 май 2013 15 00

Какво представлява – симптоми, причини и лечение

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Около 90% от жените в детеродна възраст имат ПМС. Синдромът е вид предупреждение, което се изразява във физически и психологически промени дните преди да настъпи менструация. За повечето дами симптомите са леки, но една малка част от тях изпитват тежки физически промени по това време на месеца. Една трета от жените твърдят, че ПМС оказва значително влияние върху техния живот.

Има повече от 100 признати симптома, които могат да се дължат на ПМС. За щастие повечето жени изпитват една малка част от тях. Ето и кои са най-честите симптоми:

- психологически: раздразнителност, промени в настроението, избухливост, загуба на доверие, плач без конкретна причина, агресия, нарушена концентрация, умора.

- физически: чувствителност на гърдите, подуване на корема, наддаване на тегло, подуване на глезените, главоболие и евентуална мигрена.

Нито един от тези симптоми не се дължи само на ПМС. Те могат да имат други причинители като например: депресия, стрес, проблеми с щитовидната жлеза и анемия.

Кръвните тестове и тези с урина могат да ви помогнат да се убедите каква е причината за някои от по-сериозните симптоми. Все още не съществува тест, който да диагностицира ПМС. Диагнозата се основава на вида на симптомите и тяхното възникване. Тези, които са свързани с ПМС, имат ясно изразена връзка с началото и края на периода. Въпреки това е възможно да има повече от един проблем по едно и също време, така че консултацията с лекар е задължителна.


Повечето жени с ПМС забелязват, че симптомите се появяват около седмица преди менструацията и изчезват постепенно или по-бързо с нейното начало. Понякога обаче, симптомите могат да продължат по време на цикъла и дори няколко дни след неговия край. Ако искате да поставите медицинска диагноза на своя ПМС, трябва да водите дневник за вашите симптоми и тяхната сила в продължение на няколко месеца.

Няма конкретна причина, която да обяснява появата на ПМС. Едната теория е свързана с променливите нива на женските хормони след овулацията. Неясен остава обаче въпросът защо някои жени са по-засегнати от други. Обичайните колебания в нивата на хормоните са отговорни за някои от най-честите симптоми като подуване на корема, напрежение в гърдите и главоболие. Предполага се, че жените с по-тежък ПМС може би имат по-ниско ниво на серотонин в мозъка си. Това обяснява психологическите симптоми като раздразнителност, депресия и промени в настроението.

За много малка част от жените ПМС е достатъчно сериозен, за да засегне тяхната работа, ежедневие и взаимоотношения. Ако вие сте от този малък процент, трябва да се консултирате с вашия лекар. За много дами прости промени в диетата и начина на живот, като намаляване употребата на алкохол, цигари и кафе, може да направят месечните симптоми по-поносими.

Очаквайте скоро в Tialoto.bg съвети как да се справите с ПМС.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари