IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са скритите места за развитие на рак на кожата?

14 юни 2013 06 00

Малигнен меланом е най-опасният вид рак на кожата и обикновено се появява като нова бенка, която променя цвета и формата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Малигнен меланом е най-опасната форма на рак на кожата, тъй като може да се разпространи и в други части на тялото. Данните сочат, че за последните 20 години случаите на злокачествен меланом са нараснали повече, отколкото случаите на всеки друг вид рак. Само във Великобритания всяка година се диагностицират нови 13 000 пациента с малигнен меланом. Смъртните случаи са около 2000.

Малигненият меланом обикновено се изявява като бенка, която променя формата и цвета си или като нова бенка, която се появява някъде по тялото. Злокачествената бенка може да има неправилна форма или неравен край, а в някои случаи и по-тъмни или по-светли участъци. Бенката може да се появи навсякъде по тялото и често е по-голяма от половин сантиметър в диаметър. Понякога злокачествените бенки са повдигнати, но в повечето случаи са плоски.

Проучвания показват, че рискът от този вид рак се увеличава всеки път, когато кожата изгаря от слънцето. Периодичното излагане на слънце също засилва риска от злокачествен меланом. Около 80% от случаите на рак на кожата са свързани с излагане на слънце, докато останалите 20% са вследствие на гени, сила на имунната система и други фактори. Всяка година има около 100 000 случаи на различни форми на рак на кожата, които обаче са известни като немеланомни.

Най-често се среща базалноклетъчният карцином, който засяга дълбоките слоеве на кожата. Въпреки че, ако не се лекува, този вид рак не се разпространява на други места, изложената на слънце кожа може да се трансформира в язви. Има и плоскоклетъчен карцином, който може да се появи навсякъде по кожата – не само в областите, изложени на слънчеви лъчи, пише вестник Daily Mail.


Ето и кои са местата с най-висок риск от развитие на рак на кожата:

1. Глава и шия. Повече от половината случаи от всички ракови заболявания са се появили по кожата на главата. Тя се смята за една от най-често срещаните области за образуване на базалноклетъчен карцином. Обяснението е просто – главата е в постоянно излагане на слънце. Специалистите уточняват, че опасността не се крие само при плешивите мъже, а дори и при жени с гъста коса. За да се предпазите, носете шапка или се пръскайте със защитен спрей. Около 20% от злокачествените меланоми при мъжете се образуват по главата и шията. Процентът при жените е около 14. Често хората мажат тялото си и лицето със слънцезащитен продукт, но забравят да се погрижат за шията. Невинаги пигментирането на кожата с бенки означава рак на кожата, но е знак, че човек трябва да бъде бдителен за своето здраве.

2. Торс. Около 40 на сто от злокачествените меланоми при мъжете се срещат в областта на торса. При жените този процент е 20. Обикновено мъжете излагат повече тази част от тялото си на слънце, а жените пък забравят да предпазват деколтето си със слънцезащитен продукт.

3. Зоната около очите. Мястото между вътрешната част на окото и носа е силно уязвима на вредното слънчево влияние. Най-често в зоната около очите се откриват базалноклетъчни карциноми. Слънчевите очила предпазват точно това място, но след като се махнат, кожата трябва да бъде третирана повторно с продукт със защитен фактор.

4. Уши. Когато се излагате на слънце, не забравяйте ушите. Винаги проверявайте тяхната задна част, защото това е област, където може да се развие рак на кожата. Гърбът на ушите е изложен постоянно на слънце, особено при мъжете с къса коса или жените, които ходят с вързана коса.

5. Нос и уста. Най-крайните части на носа и кожата между носа и устните са две особено податливи места. Обикновено там се откриват базалноклетъчни карциноми.

6. Ръце и длани. Проучване показва, че най-често хората забравят да нанесат защитен крем върху ръцете си. Един от всеки пет злокачествени меланоми при мъжете се появява в тази област, а при жените това са една четвърт от случаите.

7. Крака. 40% от случаите на злокачествени меланоми при жените се откриват по краката. Що се отнася до мъжете, процентът е значително по-малък – 13. Дамите са склонни да излагат повече краката си на слънце, защото носят поли и рокли.

8. Ходила. Дори тази част от тялото е уязвима на излагане на слънце. Акралният меланом е форма на рак, който се среща върху пръстите на краката, стъпалата на краката и дланите на ръцете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

rhdt ( преди 10 години )