IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасно ли е да ядем преди да влезем да плуваме?

26 юни 2013 05 20

Наистина ли трябва да изчакате един час след хранене, преди отново да влезете във водата?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Лекарите твърдят, че потапянето във водата с пълен стомах е опасно, защото човек може да получи схващане на мускул или т.нар. крампи и дори да се удави. Но има ли някаква истина в това твърдение?

Стриктните родители масово задължават децата си да изчакат един час след хранене преди отново да се потопят в морето.

Истината е, че няма никакви доказателства, че плуването веднага след хранене е опасно. Вярно е, че енергичните упражнения след ядене насочват кръвния поток от храносмилателната система към мускулите на ръцете и краката. Така че, ако храната все още е полусмляна, може да ви се догади и да се почувствате зле, но това няма нищо общо с мускулните крампи.

Те могат да се появят у плувци, които участват в състезания на дълги разстояния, които изискват много повече сила и издръжливост, отколкото пръскането с вода на децата по време на почивка.

Професионалните плувци внимават да не се състезават на пълен стомах, но се стараят да хапнат достатъчно преди турнир, за да си осигурят енергията, необходима им, за да се справят качествено. Когато на плувците им предстои минаване на дълги разстояния, те дори консумират храна точно преди състезанието. Ако получат крампи, това ще е по-скоро резултат от пренапрежение и няма да е свързано с храната.

Австралийският учен Дарън Мортън е посветил кариерата си на това да изследва причините за крампите при плувците. Той е открил, че елитните плувци са по-склонни да получават подобни схващания от бегачите например. Хората, които се хранят обилно между един и два часа преди състезание, също е по-вероятно да получат крампи, въпреки че са изчакали необходимото време преди тренировка. Освен това Мортън смята, че колкото повече човек остарява, толкова по-рядко получава мускулни схващания.

Но има една теория, която може да обясни упражненията, свързани с получаването на крампи. Мортън е забелязал, че много бегачи на дълги разстояния имат схващания в мускулите не много дълго след като пият някаква напитка. Той решил да направи експеримент, в който спортистите били длъжни да пият големи количества течности, точно преди да се упражняват. Тези, които пили плодови сокове, по-често получавали крампи.

И обратно към водата. Ако детето ви е в плитка вода, то може да се изправи, ако получи схващане. Освен това може да плува по гръб, ако има крампи. Просто не оставяйте децата си в дълбока вода, далеч от място, за което могат да се хванат, дори и да са добри плувци и независимо дали току-що са яли или не.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари