IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-често умираме от инфаркт на студа

4 юли 2013 14 20

Мастна тъкан, която се активира от по-ниските температури

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учените от години се опитват да разберат защо през зимата вероятността да получим инфаркт е по-голяма. Досега се смяташе, че това се дължи на по-интензивното натоварване на организма, покрай риенето на двора и колите от снега, но причината е друга.

Увеличението на смъртността от сърдечносъдови заболявания в студените периоди се дължи на мастна тъкан, която преди бе считана за полезна. Тя свива кръвоносните съдове и по този начин затруднява работата на сърцето.

Кафявата мастна тъкан, която се образува, за да поддържа топлината на органите в организма, е считана за полезна и необходима, тъй като намалява количествата на бялата мастна тъкан. Въпреки това при скорошни изследвания е установено, че кафявата мастна тъкан, чието образуване се активира от студа, ускорява растежа на атеросклеротична плака, съставена от мазнини и „лош холестерол", по вените и артериите.

Шведски и китайски учени са провели тестове с мишки, в резултат на които са открили, че студът води до инфаркт и мозъчни кръвоизливи, пише Daily Mail.

„В началото решихме, че активирането на кафявата мастна тъкан само ще направи мишките по-слаби и здрави. После се оказа, че те трупат повече мазнини около кръвоносните си съдове", каза д-р Чао от екипа, направил изследването.

Особено внимателни на по-ниските температури трябва да бъдат хората със запушени артерии. Те трябва да избягват студа и да се обличат по-топло през зимата от останалите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари