IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една халба бира на ден пази сърцето

8 юли 2013 05 10

Алкохолът и антиоксидантите в напитката правят артериите по-еластични

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В жегите едно от най-предпочитаните питиета е бирата. Вече не само мъжете прибягват до пенливата напитка, за да утолят жаждата си и да се насладят на приятната компания на масата. И докато лекарите предупреждават, че от бирата се прави коремче и че алкохолът трябва да бъде максимално намален при високите температури, то това не важи за бирата.

Всъщност ново проучване показва, че тя е изключително полезна за сърцето и предпазва от сърдечносъдови заболявания, пише Daily Mail.

Гръцки учени твърдят, че слабоалкохолната напитка намалява риска от инфаркт с 30 %. Става въпрос за една халба на ден, така че не бързайте да си взимате цяло буре. Нейната консумация прави артериите по-гъвкави и притокът на кръв към този жизненоважен орган е значително подобрен.

Интересно е, че напълно безалкохолната бира няма този ефект, така че заложете на класическата и това лято.

Учени от университета в Атина са изследвали 17 мъже непушачи със сърдечносъдови заболявания на възраст – края на 20-те, началото на 30-те години. Те са получили 400 мл бира и малко количество водка, което да отговаря на количеството алкохол в халба бира.

След това отново са им били направени изследвания, според които притокът на кръв към сърцето бил улеснен, а самите артерии били по-еластични и тези, които имали свивания, се отпуснали.

Изследването е било публикувано в сп. „Nutrition". В материала пише още, че комбинацията между алкохола и антиоксидантите в бирата е причината тя да се отразява толкова добре на здравето. Тъмната бира е по-добрият вариант за вашето сърце.

Сърдечният удар засяга 270 000 души годишно във Великобритания. Две трети от тях умират преди да успеят да стигнат болницата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари