IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарта облекчава болката в „скърцащите“ колене

12 юли 2013 05 10

Появи се нов метод за лечение на остеоартрит – чрез инжектиране на захарен разтвор в сухожилията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Инжектирането на захарен разтвор директно в коляното е най-новият метод за лечение на остеоартрит, твърдят учените. Изследванията показват, че микс от захар и вода може да намали болката и сковаността в коленете, като стимулира естествените механизми на организма за възстановяване.

Сладката смес действа като слаб дразнител вътре в ставата и задейства леко възпаление. Това пък стимулира освобождаването на фибробласти (клетки, които произвеждат съединителна тъкан) и така тялото само започва да „поправя" повредените сухожилия. Лекарите използват разтвор, съдържащ вода и вид захар – декстроза. Лечението е евтино, достъпно и безопасно.

Фибробластите помагат на оздравителния процес на нарушените връзки в коленете, като освен това облекчават дискомфорта.

В едно скорошно проучване на Университета в Уисконсин, САЩ, изследователите са назначили този разтвор на 90 мъже и жени с болезнен остеоартрит на коленете. Те разделили пациентите на три групи.

Едната група получавала три отделни инжекции със захар на всеки четири седмици. Втората група била подложена на инжекции със солен разтвор, а последната група минала без инжекции, но спазвала строг режим от упражнения.

Резултатите от изследването показват, че най-ефективното лечение е това със сместа от захарен разтвор. Хората от първата група имали най-голямо подобрение на симптомите.
Екипът не е сигурен защо солената вода не действа толкова ефективно, колкото подсладената.

Професор Алън Силман коментира новия подход така: „Въпреки че и други „дразнещи" лечения могат да бъдат ефективни, методът със захарния разтвор е най-препоръчителен за пациентите с това заболяване."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари