IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазим от нова бременност след раждане

24 юли 2013 08 00

Кое е опасно и кое ефективно и безвредно

Снимка: jangee.bg

Снимка: jangee.bg

Дългоочакваното бебе вече е на белия свят, майката се възстановява и се адаптира към грижите за детето и едва ли в точно този момент изпитва силно желание за секс. Но все пак е важно да сме информирани как е най-добре да се предпазим от нова бременност, особено през първите месеци след раждането. Твърде малката разлика във възрастта на бебетата ще е голямо предизвикателство за родителите и затова съществува терминът „семейно планиране".

Противозачатъчните хапчета – смятани за едно от най-големите открития на 20-ти век - позволяват на жените сами да изберат подходящото време за забременяване и раждане на своите деца.

До 21-ия ден от раждането рискът от забременяване е много нисък и не е необходимо да се приемат орални контрацептиви Погрешно е широко разпространеното схващане, че не може да се забременее докато се кърми.

По предписание на лекар, жените без рискови фактори, могат безопасно да приемат хапчета против забременяване в периода между 21-42-ия ден. До 42-ия ден след раждането не бива да се приемат орални контрацептиви, тъй като това е свързано със сериозни рискове.

За рисков по отношение на комбинираните орални контрацептиви се счита периодът до 42-рия ден, особено когато са налице фактори като цезарово сечение, кръвопреливане и кръвоизлив по време на раждането, възраст над 35 г., затлъстяване, тютюнопушене, пре-еклампсия (рядко срещано бъбречно увреждане, предизвикано от бременността) и др.

След 42-я ден приемът на хапчета (особено нормално дозираните като Jangee 3mg/0,03mg) е безопасен, макар да е свързан с намален период на кърмене и необходимост от допълнително хранене на бебето. Това най-вероятно се дължи на ефектите на хормона естроген.

Най-добрият съвет за предпазване от бременност ще ви даде вашият гинеколог. Възможно е той да ви препоръча спирала, или пък класиката – презервативи, а защо не и най-древния метод за предпазване – сексуалното въздържание... докато издържите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари