Най-общо казано хранителни разстройства са всички неестествени хранителни навици, които могат да включват недохранване или преяждане и които вредят на психичното и физиологичното здраве на човека. Най-често срещаните хранителни разстройства са анорексия, булимия и преяждане. Обикновено те засягат жените, но мъжете също не са застраховани. Само в САЩ всяка година повече от седем милиона жени страдат от различни хранителни разстройства, като 1000 от тях умират от усложнения, предизвикани от анорексията.
Ето и други малко известни факти, свързани с хранителните разстройства:
1. Хранителните разстройства започват рано. Обикновено това се случва в тийнейджърските години, а дори и по-рано. Средната възраст за развитие на хранително разстройство е 17 години.
2. Жените с анорексия имат ниско самочувствие. Обикновено жените, болни от анорексия, имат много ниско самочувствие и се чувстват потиснати през по-голямата част от времето. Те използват диетите като начин за справяне със стреса в живота.
3. Хранителните разстройства трябва да се лекуват. Те не могат да отминат без адекватно лечение. Нарушенията в храненето са психични заболявания, които могат да бъдат смъртоносни, ако не се лекуват. Възстановяването след хранително разстройство е трудно, въпреки че много жени са успели да го направят, продължавайки да живеят пълноценен и удовлетворяващ живот.
4. Анорексията може да бъде лекувана със или без медикаменти. Често лечението на анорексия включва различни стратегии,включително психологически консултации, хранително консултиране и семейна терапия.
5. Жените с булимия най-вероятно са депресирани. Налице е висока честота на депресията при жени, болни от булимия. По този начин ефективността на антидепресантите при лечението на тази болест може да се докаже. Все пак медикаментите представляват една малка част от лечението, а за да има то пълен успех, трябва да се приложи и когнитивно-поведенческа терапия.
6. Анорексията може да предизвика остеопороза. Гладът може да предизвика анемия, ниско кръвно налягане, забавен метаболизъм и рефлекси, както и загуба на минерали, което може да доведе до остеопороза и нередовен сърдечен ритъм.
7. Нарушенията в храненето увеличават риска от фатални заболявания. Преяждането и след това повръщането на приетата храна може да доведе до високо кръвно налягане, висок холестерол, заболяване на жлъчния мехур, диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.