IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото спане с бебето може да бъде опасно за него

26 август 2013 05 30

Новата мода предразполага малчуганите към синдрома на внезапната смърт

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Двойката, която наскоро се е сдобила с наследник, няма търпение да се наслади на всеки миг с него. В много случаи това включва и съвместно спане – майката, бащата и бебето си поделят едно легло. Макар за родителите това да е истинско задоволство, подобен навик крие голяма опасност за детето.

Във Великобритания се наблюдава скок на случаите, когато бебета умират от синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). Наскоро учени разкриха, че малчуганите, които спят заедно със своите майки, са застрашени пет пъти повече, отколкото децата, които спят отделно. СВДС е внезапна и необяснима смърт на дете под едногодишна възраст. Само на острова броят на тези случаи е около 300 всяка година.

Отдавна е известно, че преждевременно родените бебета и тези с дихателни и сърдечни проблеми, са по-чувствителни от останалите. Дори най-любящите майки могат да застрашат безопасността на своето дете, ако решат да спят в едно легло заедно с него. Изследване, обхванало 1500 смъртни случая, показва, че 88% от тях е можело да бъдат предотвратени, ако родителите не се спали със своето дете.


Общото прекарване на нощта може да бъде животозастрашаващо, тъй като родители могат да „смачкат“ своето бебе в съня си. И все пак 50 на сто от всички майки решават да спят със своето дете, макар да знаят, че е рисковано. Може би това се дължи на популярността на модерното родителство, показващо висока степен на привързаност, пише вестник Daily Mail.

Също така натискът върху жените да кърмят засилва тенденцията за общо спане. Тъй като повечето бебета се будят по няколко пъти през нощта, лекарите съветват майките те да спят близо до тях. Все пак някои специалисти остават предубедени към синдрома на внезапната детска смърт. Според доктор Окуел Смит майките имат инстинкти, чрез които с помощта на тялото си образуват защитна „рамка“ около своето бебе. Смит обаче настоява децата винаги да се поставят над завивките на родителите, никога под тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари