IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съхраняването на яйца на стайна температура е безопасно

25 септември 2013 06 00

Не е задължително да държите яйцата единствено в хладилника

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако погледнете в който и да е магазин или голям хипермаркет, ще видите, че яйцата са изложени в студената витрина. Въпреки че това е приетият стереотип, някои хора избират да съхраняват животинските продукти извън хладилника. Противниците смятат, че по този начин се увеличава рискът от хранително отравяне. Скорошно проучване установи, че британците най-рядко поставят яйцата в хладилника.

Според доктор Розамунд Беърд и доктор Джанет Кори от Университета по ветеринарна наука в Бристъл, ако едно яйце е заразено със салмонела, излагането му на стайна температура позволява нейното размножаване. Обратно, ако яйцата се слагат в хладилника, тази опасност значително намалява. В подкрепа на тази теза идва и американско проучване, в което били тествани над 2000 яйца, съхранявани при различни температури за период до четири седмици. Според изследването качеството на продуктите се влошава, ако те са изложени на повече от 7,2 градуса. Оптималната температура е между 0,6 и 2,2 градуса по Целзий.


Противниците на тази теза обаче смятат точно обратното – стелажите на вратите в хладилника са най-лошото място за съхранение на яйца. Според кулинарът Тим Хейуърд постоянното разклащане на продуктите улеснява проникването на чужди аромати през черупката.

Друг известен готвач във Великобритания – Реймънд Бланк допълва, че хората често слагат ненужно храни в хладилника. Рискът от заразени яйца се увеличава най-вече, когато продуктите се преместят след покупката от студена витрина в топла кола.

Последно проучване изготвено от лаборатории на фирмата FoodTest в Западен Йоркшир показва, че няма абсолютно никаква разлика между съхраняването на яйцата в хладилник или на стайна температура. Компанията съхранявала две партиди яйца за период от две седмици. Първата партида била съхранявана извън хладилник, а втората – при температура от 6 градуса. Редовно били взимани проби от продуктите не само за салмонела, но и други бактерии като ешерихия коли, стафилококи, листерия и кампилобактер. Оказва се, че резултатите и при двете партиди са идентични всяка седмица, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари