IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как чистата къща може да ви разболее

4 октомври 2013 05 20

Почистването може да изостри алергии чрез създаване на „мъгла“ от бактерии и плесен

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Навсякъде около вас има милиони бактерии и микроби, които могат да бъдат опасни за здравето. Неслучайно здравните експерти съветват хората да мият по-често ръцете си, особено след престой на обществени места като градски транспорт, болница и т. н. В собствените ви домове процентът на бактерии и микроби е доста по-нисък, независимо, че и там има много от тях.

Почистването е единственият начин да унищожите бактериите. Ново изследване обаче предупреждава, че именно чистата къща може да ви разболее. Това се дължи на факта, че по време на чистенето във въздуха се образува „мъгла“ от бактерии и плесен, която може да изостри някои алергии. Особено опасни са частиците прах, които се разпръскват във въздуха от прахосмукачките.


Група австралийски учени предупреждава, че бактериите и мухълът могат да предизвикат обостряне на алергии и завишен риск от потенциално смъртоносни бактерии, прехвърлени във въздуха, пише вестник Daily Mail. По време на експеримент Университетът на Куинсланд и Университетът Лавал в Квебек намерили следи от ДНК на резистентни бактерии към лекарства, както и ДНК от бактерии на детски ботулизъм в праха от прахосмукачките.

Според изследователите използването на вакуум върху мръсните килими и мебели улавя потенциално смъртоносните бактерии и частици мухъл, като след това ги разпръсква навсякъде във въздуха. Освен до потенциално смъртоносни инфекции, прахът може да доведе и до неблагоприятни последици за „алергични хора, малки деца и хора със слаба имунна система“, предупреждават учени.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари