IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусната зараза е най-силна в ранния си стадий

17 октомври 2013 06 00

Болните хора са най-опасни за останалите в началото на заболяването си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора правят грешката да продължават да ходят на работа, да излизат навън и да общуват с други хора, независимо, че започват да се разболяват. Повечето болни решават да си стоят вкъщи, едва когато положението им се влоши. Това е абсолютно погрешно схващане, тъй като вирусната зараза е най-силна в своите ранни стадии, предупреждават учени.

Доктор Чарлз Герба твърди, че срещата с други хора в началото на болестта може да навреди на тяхното здраве. Дори в началната фаза, когато човек започва да чувства само някои от симптомите на настинката, той е силно заразен. Други експерти пък предупреждават, че ходенето на работа в първите дни на вирусната инфекция може да снижи съпротивителните сили на организма.

Според здравния асистент Катрин Кумис някои от по-тежките форми на настинка се дължат именно на първоначалното преуморяване, защото човек не дава на организма си нужната почивка. Това е често срещана грешка, която допускат повечето хора. По време на простуда или грип лекарствата могат да облекчат симптомите, но и да повлияят на качеството на работа, причинявайки сънливост.

По-рано тази година учени от Университета на Аризона установиха, че наистина е по-добре хората, които се разболяват, да си останат у дома. Изследователите открили, че болният човек в офиса, например, пренася милиони бактерии, които обхващат най-често докосваните повърхности само за няколко часа. Най-заразните предмети и места на работното място са телефоните, компютрите, бюрата, дръжките на вратите, ксерокса, копчетата на асансьора и хладилника, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари