IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Проклятието“ на сините очи – увеличават риска от инфекция

29 октомври 2013 06 30

Поставянето на спирала обаче може да защити жените

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора с тъмни очи мечтаят да имат светли – морскосини, тюркоазено-зелени или друг цвят в тази гама. Неслучайно са измислени и светлите лещи за промяна на цвета на очите. Сините очи обаче могат да причинят доста неудобства на своите собственици. Сърбеж, дискомфорт и проблеми със зрението – казано накратко инфекция на очите. Една на всеки 20 консултации при специалист е вследствие на тези оплаквания. За да се предпазите от този вид проблем или други подобни, лекари експерти дават своите съвети:

1. Носенето на грим поддържа здрави очите. Очните инфекции често водят до блефарит – възпаление на клепачите, което предизвиква сърбеж, парене и боцкане. Блефаритът настъпва, когато мастните жлези в клепача се запушат. Състоянието се причинява от бактерии, които навлизат в окото. Много хора смятат, че използването на грим излага на по-голям риск здравето на очите, но всъщност е точно обратното. Според Франческа Маркети от Лондонския колеж по оптометрия, хората, които не носят грим, са по-склонни към развитието на блефарит. Обяснението е просто – когато жената се гримира, в края на деня тя премахва своя грим, а с него и всички замърсявания по миглите и клепачите.

2. Масажът помага за премахване на ечемик. Ечемикът е болезнена бучка от външната или вътрешната страна на клепача, причинена от запушена слъзна жлеза. Ечемикът може да се развие, когато човек се чувства изтощен или стресиран. Обикновено няма нужда да се консултирате с лекар, ако ви се появи ечемик, пише вестник Daily Mail. “Бабината рецепта“ за разтриване на болезненото място с пръстен също може да свърши работа. Всъщност въпросът не е в това дали пръстенът е златен или сребърен, а просто в самия масаж. За най-добри резултати масажирайте ечемика с нещо затоплено.


3. Сините очи са по-предразположени към инфекции. Светлите очи могат да бъдат по-чувствителни към светлината. Тъй като в тях има по-малко количество пигмент, светлината по-лесно ги осветява. Това е и причината синеоките хора да са изложени на по-голям риск от развитие на болести, свързани с възрастта като дегенерация на макулата, например. В същото време хората със светла кожа са застрашени повече от розацея, като повече от половината развиват очна розацея. Това възпалително състояние може да причини запушване на мастните жлези.

4. Обикновена настинка може да предизвика конюнктивит. Най-често срещаният очен проблем, заради който хората се обръщат към лекар, е конюнктивитът. При това състояние човек чувства сърбеж и болки, а сутрин трудно отваря очите си. Конюнктивитът може да бъде причинен от бактерия или вирус. При бактериалната форма обикновено са засегнати двете очи и инфекцията е по-голяма. Вирусният конюнктивит пък се изявява само на едното око и често е придружен от настинка или грип.

5. Слънчевите очила са нещо повече от модерен аксесоар. Те могат да бъдат важен инструмент за защита на очите. На първо място те намаляват риска от фотокератит – болезнено състояние, причинено от излагане на силни слънчеви лъчи. Също така слънчевите очила могат да помогнат в борбата с алергичния конюнктивит, който се характеризира със сърбеж и зачервяване на очите (предизвикани от котка, куче или алергия от полени).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари