IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влажните стаи с мухъл увеличават риска от Паркинсон?

14 ноември 2013 15 30

Плесента може да повлияе върху начина, по който химичните вещества функционират в мозъка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Влажната къща с мухъл не само е неприятна за обитаване, но и вредна за здравето, тъй като предизвиква астма и алергии. Ново проучване установи, че вредите от плесента са свързани и с повишен риск от болестта на Паркинсон. Учените открили, че съединение, отделящо се от мухъла, може да има връзка с развитието на неврологичното състояние.

Според американски учени съединение, което идва от мухъла и се нарича „1-octen-3-ol,“, предизвиква неправилното функциониране на два гена, свързани с мозъчния химикал допамин. Именно при пациентите с Паркинсон има недостиг на допамин. Предишни проучвания свързвали болестта с излагане на изкуствени химикали, но не и естествени, подчертава доктор Арати Инамдар.

Идеята за научни изследвания идва от съавтора на изследването доктор Джоан Бенет. Тя започнала да се интересува от последиците за здравето на хората, живеещи във влажна среда, след като нейната собствена къща била наводнена през 2005 година, когато ураганът Катрина преминал през Ню Орлиънс.

След наводнението доктор Бенет започнала да събира проби, защото се почувствала зле здравословно. „Чувствах се ужасно – главоболие, виене на свят, гадене. Знаех нещо за „синдрома на болната сграда“, но до този момент не вярвах в него“, споделя Джоан Бенет.

В резултат на своя опит изследователката решила да проучва връзката между мухъла и симптомите, които имала. Така тя и доктор Арати Инамдар открили, че съединенията „1-octen-3-ol“ може да атакуват гени, свързани с допамина, да увредят невроните и да причинят симптоми, подобни на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон се получава, когато нервните клетки в мозъка, образуващи допамин, започнат да се унищожават. Без наличието на допамин, нервните клетки в тази част на мозъка не могат правилно да изпращат съобщения, пише вестник Daily Mail. Резултатите от изследването показват, че съединенията „1-octen-3-ol“ може да се свържат с болестта, особено при хора с генетична предразположеност.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари