IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 на сто от българите не знаят достатъчно  за рака на простатата

15 ноември 2013 09 16

Голяма част от тях дори не се интересуват от темата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

60 на сто от хората у нас признават, че не знаят достатъчно за рака на простатата и биха искали да получат повече информация, а един на всеки 10 заявява, че изобщо не се интересува от тази тема. Любопитното в случая е, че броят на незаинтересованите е по-висок сред мъжете, отколкото сред жените – съответно 10.55% срещу 7.43%.

Това показват данните от анкета, проведена в рамките на социалната кампания „Заедно срещу рака на простатата“, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация „Аджъбадем“. В анкетата се включиха общо 1157 души, попълнили въпросника в Мол София и Мол Пловдив в периода 31 октомври – 3 ноември, както и във Фейсбук в периода 30 октомври – 12 ноември. Тя имаше за цел да проучи нивото на информираност и нагласите спрямо рака на простатата, който е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и трета като причина за смъртност.

30 на сто от участниците в анкетата заявяват, че са достатъчно информирани за рака на простатата. Близо половината от тях обаче в отговорите си на следващите въпроси признават, че нямат представа кога се проявяват симптомите на това заболяване и доколко лечим е този вид рак. Един на всеки десет мъже пък смята, че профилактичните прегледи за рак на простатата трябва да започнат след 60-годишна възраст. По-голямата част от анкетираните (65%) твърдят, че при необходимост биха потърсили информация за тази диагноза в лекарския кабинет. 31.3% предпочитат интернет като източник на информация, а 3.7% разчитат на близки и приятели.

Резултатите от анкетата предоставят тревожни данни относно нагласите към профилактичните прегледи у нас. 36.5% от анкетираните заявяват, че не си спомнят кога последно са били на профилактичен преглед, независимо какъв. 18.06% посочват, че са били на преглед преди повече от година, а 45.44% – през последната година. В същото време 80.36% от участниците в анкетата смятат, че е необходимо някои профилактични прегледи да станат задължителни чрез въвеждането на по-строга нормативна база. Делът на желаещите принудителни прегледи достига 88% при жените и 77% при мъжете. 12.4% от участниците в анкетата считат, че профилактичните прегледи трябва да са по желание.

Резултатите от анкетата още веднъж доказват необходимостта от поднасянето на системна и достъпна информация за рака на простатата, отбелязва д-р Васил Маргаритов, уролог и представител на „Аджъбадем“ в София. Основни фактори за възникване на заболяването са напредването на възрастта и фамилната обремененост – рискът да развиете рак на простатата се повишава с до 15% при наличие на повече от един роднина с доказан рак на простатата, обяснява специалистът. Заболяването обаче се регистрира и при 40-годишни мъже, както и при такива без роднини с онкологично заболяване. Освен това, симптомите на болестта обикновено се проявяват години след възникването ѝ, когато възможностите за лечение са ограничени. Ето защо д-р Маргаритов препоръчва преглед при уролог веднъж годишно за всеки мъж над 45-годишна възраст, а при наличие на фамилна обремененост прегледите трябва да започнат още на 40 години. Индикации за проблем дава обикновен кръвен тест за изследване нивата на простатно-специфичния антиген (PSA) в организма. Диагностициран в ранен стадий, ракът на простатата е лечим, а съвременната медицина разполага с щадящи методи за лечение, при минимални странични ефекти за пациента, казва д-р Васил Маргаритов.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

zunbul ( преди 10 години )