IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предозирането на витамин B12 може да предизвика рак

20 ноември 2013 06 20

Учените предполагат, че високите показатели на витамина са в резултат на неизвестен възпалителен процес

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Витамин b12 (кобаламин) е от съществено значение за поддържането на здрава телесна функция, но по-високи от нормалните нива (референтните граници са 200-600 pmol/L) може да изложи човек на риск от развитие на някои видове рак като левкемия.

Това се твърди в изследване, направено от датски учени и публикувано в списанието „National Cancer Institute“. Предишни изследвания също са предполагали връзка между високите нива на този витамин и специфични видове рак.

Изследователи от университетската болница на Орхус са използвали данните за повече от 333 хиляди пациенти, преминали през тестове за нивото на кобаламин, които са били без онкологична диагноза в момента на началото на изследванията.

Наблюденията са били извършвани в периода 1998 – 2010 година. Учените са изключили участниците, получавали витамин B12 в рамките на терапевтично лечение. Като цяло те са открили, че рискът от развиване на рак е нараствал при повишени нива на витамин B12, особено през първата година след анализите, показали стойности от 800 pmol/L). Освен това в петгодишна перспектива при такива пациенти се е оказал по-висок рискът от развиване на рак на кръвта, а също от рак на черния или белите дробове, често обусловени от употребата на алкохол и цигари.

В същото време авторите на статията отбелязват, че високите нива на кобаламин в кръвната плазма не са свързани с обичайното постъпление на витамин B12 в организма (чрез храната), защото консумацията на продукти или добавки с него не е водила до устойчиво увеличение на нивото на кобаламина. Учените предполагат, че високите показатели могат да бъдат резултат на някакъв неизвестен възпалителен процес.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Аз съм жив пример. Имам високи стойности, без да приемам добавки или храна богата на Б12...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Зара ( преди 5 години )
Интересно, как може да публикуват университетски учени-медици предположение за наличие на високи нива на кобаламин в следствие на възпалителен процес, независимо от приемът му с храната, след като човешкият организъм не може самостоятелно да го синтезира. Пример - честият недоимък на кобаламин при веганите.Толкова е учудващо, че изглежда недостоверно! Жалко, че не е публикуван линка на оригинална публикация на учените от Орхус...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар