IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синята светлина действа по-добре от кофеина

27 ноември 2013 06 20

Тя може да бъде дори по-ефективна, отколкото чаша кафе и да държи човек нащрек за по-дълго време

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В последно време се говори много за това, че синята светлина има негативен ефект върху добрия сън. Смартфоните и таблетите използвани преди сън, например, могат да предизвикат неспокойна нощ. Това се дължи на факта, че тяхната светлина причинява потискане на мелатонина – химично вещество, което контролира биологичния часовник на организма.

Синята светлина обаче не е толкова вредна. Скорошно проучване показва положителни резултати, според които синята светлина може да направи човек по-бдителен, стига да се използва в подходящото време.

Шведски изследователи сравняват ефектите от кофеина и синята светлина върху мозъка. Те установяват, че и двете имат положително действие върху него. Интересно е, че хората, изложени на този вид светлина, се справят по-добре на тестове за мозъчната функция (които включват отвличане на вниманието).

Същото разсейване обаче се оказва по-голяма пречка за тези, които пият кафе. Резултатите показали, че на същите тестове за мозъчна функция хората, приемащи кофеин, се справят по-лошо. „Синята светлина и кофеинът демонстрират различни ефекти върху аспекти на психомоторната функция“, заявяват авторите на доклада.


Оказва се, че този вид светлина има потенциала да повлияе положително на места, където когнитивната функция и будност са важни. Проучването се основава на научни изследвания, които показват, че синята светлина може да подобри познавателните способности като памет, внимание и време за реакция.

Макар и безвредна за тъканта, синята светлина е достатъчно силна, за да предизвика силни биологични реакции в тялото. По тази причина тя се използва все по-често в различни медицински лечения. Например лекари от Университетската болница в Хайделберг са разработили метод с излъчване на синя светлина, който се използва срещу болка, пише вестник Daily Mail.

Известно е още, че този вид светлина може да подпомогне борбата с лошия дъх. Само две минути излагане на синя светлина от лампи, използвани за избелване на зъбите, са достатъчни, за да се убият бактериите в слюнката. Дори слепите хора са в състояние да получат когнитивни ползи от излагането на този вид светлина, сочи още скорошно проучване.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари