В последните години все повече хора се обръщат към така наречените биопродукти, тъй като тяхното качество и хранителна стойност са по-високи. Що се отнася до биологичното мляко, то също е най-здравословното, предлагано на пазара. Неговото качество идва най-вече от тревата, която пасат кравите, показват нови изследвания.
След като учените сравнили съдържанието на мазнини в над 400 марки мляко, органичните бутилки и картонените кутии заели челното място. Изследователите открили, че нивата на полиненаситени мастни киселини, така наречените здравословни мазнини, са значително по-високи в органичното мляко.
Причината се крие в храната, с която се хранят кравите. Според американски учени най-важната предпоставка за полезно мляко е кравите да пасат, както и да консумират храни на фуражна основа. Доктор Чарлз Бенбруук заяви, че той и неговият екип били изненадани от големината на хранителните различия в качеството на млякото.
Докато общото съдържание на мазнини е сходно при млеката, то съотношението между „полезни“ и „вредни“ мазнини варира силно при различните видове марки. Резултатите от най-голямото проучване по рода си показват, че биологичните млека имат два пъти повече здравословни мазнини.
Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на сърцето, докато омега-6 мастните киселини представляват рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, рак, възпаления и автоимунни заболявания. Според проучването в биологичното мляко съотношението на омега-3 и омега-6 е 1 към 2.3, докато при нормалното мляко е 1 към 5.8, пише вестник Daily Mail.
Обикновено западните диети имат съотношение 1 към 15, докато съотношението 1 към 2.3 се счита за най-добро за сърцето. Изследователите са на мнение, че средният американец и европеец може да направи 40% от необходимата промяна, само с консумация на биологично мляко. Според доктор Бенбруук правилният избор на храна може да доведе до много по-ниски нива на здравословните мазнини.