IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атлетичните тийнейджъри стават по-здрави възрастни

15 януари 2014 16 15

Младежите, които спортуват редовно, са с по-нисък риск от инфаркт на по-късен етап от живота си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Усилията на тийнейджърите, които спортуват редовно, ще им се отплатят на по-късен етап от живота им, се твърди в ново изследване.

То е публикувано в списание „European Heart Journal“ и в него се твърди, че младежите, които се грижат за своята атлетична форма, са много по-малко застрашени от развитие на сърдечен удар след около 30-40 години, от тези техни връстници, които не си падат по спорта.

Въпреки това е добре да се каже, че спортът не компенсира наднорменото тегло или затлъстяването, по отношение на този риск. Авторът на изследването д-р Петър Нордсторм казва в своето изявление следното: „Нашето проучване показва, че добрата форма помага както на хората с нормално, така и на хората с наднормено тегло. Но все пак тя не може да заличи негативния ефект от затлъстяването върху общото здраве на човек.“

Нордсторм и колегите му са наблюдавали 743 хиляди 18-годишни шведски мъже в продължение на 34 години. Учените са установили връзка между физическата годност по времето, когато момчетата са били на 18 и риска от развитие на инфаркт, десетилетия по-късно.

Лекарите са отчитали и други фактори, като например индекс на телесна маса. За всеки 15% увеличение на фитнес тренировките, мъжете са намалили риска от сърдечен удар в следващите 30 години с 18 %.

Освен това, изследователите са открили, че мъжете, които редовно са се занимавали с кардио упражнения и след края на младежките си години, още повече са намалили риска от развитие на инфаркт.

Самата връзка между тегло, фитнес и инфаркт също е разгледана в проучването. Учените са разделили мъжете в четири групи въз основа на индекса на телесната им маса, когато те са били 18-годишни (поднормено, нормално, наднормено тегло и затлъстяване).

Оказало се, че силните и атлетични младежи, които обаче са били с наднормено тегло, също били с четири пъти по-склонни да получат инфаркт.

Въпреки това, учените отбелязват, че изследването показва само асоциация между фитнеса в началния етап на живота и реакцията на сърцето в по-късна възраст. Нордсторм допълва: „Има хора, които имат генетична предразположеност към сърдечносъдови заболявания и въпреки добрата си форма не могат да избегнат влиянието на генетичната предразположеност.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари