IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората тренират все повече, но стават по-дебели

25 януари 2014 07 15

На какво се дължи този парадокс?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Един от основните здравословни проблеми в почти всички развити страни е затлъстяването. Въпреки че все повече се говори за това колко важни са тренировките и здравословното хранене, тенденцията към надебеляване е факт. Ако хората наистина тренират повече, защо увеличават и обиколката на талията си?

В опит да отговори на този въпрос Университетът на Вашингтон проведе проучване на базата на хиляди отговори, събрани от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Оказва се, че броят на жените, които се упражняват „достатъчно“ е нараснал от 50,7% през 2001 година до 59,2% през 2011 година. За мъжете ръстът в същия показател е значително по-малък – от 59,4% до 61,3%.

Въпреки увеличението на физическата активност, вероятността от затлъстяване е понижена само с 0,11%. Също така броят на децата с наднормено тегло се е увеличил през последното десетилетие. Може би проблемът се крие в дефиницията на „достатъчно физически упражнения“.

Проучването посочва, че 150 минути умерена активност на седмица или 75 минути енергична дейност се считат за достатъчни. Пет 30-минутни разходки (по 15 минути до работа, например) са от полза, но най-вероятно недостатъчни, за да се справят с излишните килограми. Изследването отчита още, че хората сами засичат времето на своята тренировка, което може да бъде ненадежден източник на информация.

Друг факт, който омаловажава тренировките, е изборът на храна. Едва ли човек може да постигне много добри резултати, ако въпреки усилените упражнения, продължава да яде голямо количество мазна, сладка, солена или преработена храна. Казано с други думи – невъзможно е човек да отслабне, ако не преразгледа начина, по който се храни.

„Нашето изследване показва, че самостоятелно физическата активност има малък ефект върху разпространението на затлъстяването. Други промени, като например намаляване приема на калории, вероятно са необходими, за да се ограничи епидемията от затлъстяване, както и нейната тежест“, споделят от Университета на Вашингтон.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари