IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата на смени е вредна за здравето

3 февруари 2014 06 20

Тя може да предизвика много здравословни проблеми като рак и диабет

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Работата на смени е не само неприятна и объркваща нормалното ежедневие, но и може да увреди повече от 1500 гени. Това обяснява защо тя се свързва с редица здравословни проблеми, сочи ново проучване. Объркването на времето за сън, причинено още и от часовата разлика, води до повишен риск от рак на гърдата, сърдечни заболявания, диабет и други животозастрашаващи заболявания.

Изследователите открили, че обърканият 24-часов цикъл на тялото уврежда ритъма на гените. За да се оцени ефектът върху организма от този разрив, учените направили експеримент с 22 участника, чиито ден бил удължен с четири часа. Друга важна подробност е, че доброволците нямали представа кога навън е тъмно и кога е светло.

В резултат на удълженият 28-часов ден след време участниците започнали да спят по 12 часа в синхрон с нормалния ден. Кръвните проби показали, че след края на експеримента в кръвта на доброволците имало шесткратно намаляване на броя на гените, показващи 24-часовият циркаден ритъм.

„Ние открихме, че шест на сто от гените имат циркаден ритъм – това означава, че дейността им е по-висока в определени часове през деня, отколкото в други. Смятаме, че тези, задействани през деня, се свързват с имунната функция, а тези, задействани през нощта – с регулирането на други гени“, споделя професор Дерк-Жан Дижк.

Смята се, че в човешкото тяло има около 24 000 гени, затова изследователите предполагат, че повече от 1400 от тях могат да бъдат уязвими заради промяна в навиците на съня. Професор Дижк се надява сегашните констатации да бъдат „трамплин“ за по-големи проучвания за в бъдеще.

Според друго изследване нощните смени увеличават три пъти риска от сърдечносъдови заболявания. Лошите навици на съня пък се свързват с психични проблеми, рак, депресия, диабет, затлъстяване и инсулт, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Работеща нощем в Гер ( преди 10 години )
Е, и какво предлагат авторите на статията? То ако всички работим от 9 до 17, няма да има достатъчно раб. места за всички!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар