IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кога „добрият“ холестерол се превръща в лош

29 януари 2014 14 20

Когато той започне да губи своите защитни свойства, това насърчава възпаление

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек знае, че трябва да избягва „лошия“ холестерол, защото той може да му донесе куп здравословни проблеми. Според ново изследване обаче „добрият“ холестерол също не е толкова невинен, колкото изглежда. Американски учени открили, че всъщност добрият холестерол може да се превърне в лош.

Те смятат, че липопротеините с висока плътност („добрият“ холестерол) могат да станат дисфункционални, да загубят своите защитни свойства, допринасяйки за възпаление и запушвайки артерии. Според изследователите от Кливландската клиника ползите от „добрия“ холестерол са описвани многократно, но всички клинични изпитвания на лекарства, предназначени да повишат именно добрия холестерол, не са успели да докажат, че той наистина подобрява здравето на сърцето.

Учените отбелязват също така и тревожните резултати от скорошно проучване. Те показват, че протеин, богат на „добър“ холестерол се съдържа в заболели артериални стени. Подтикнати от това, екип учени ръководен от доктор Стенли Хейзън, решава да разбере дали наистина „добрият“ холестерол е толкова полезен, колкото изглежда.

В него се съдържа протеинът аполипопротеин A1, който всъщност има защитни свойства за сърдечносъдовата система. Въпреки това изследователите открили, че в стените на артериите този протеин се окислява и вече няма защитни функции, а по-скоро допринася за коронарна болест на сърцето, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари