IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симптомите на предстоящия спонтанен аборт

27 февруари 2014 10 10

..., които всяка бременна жена трябва да знае

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Бременността е един от най-щастливите моменти в живота на една жена, но и този период носи със себе си редица неясноти и въпроси. Затова всяка бременна жена трябва да е наясно с признаците за спонтанен аборт, за да може ако усети някой от тях да реагира навреме.

Вижте кои са тези ранни симптоми, за да знаете дали не се нуждаете от спешна медицинска помощ. Имайте предвид, че първите 20 седмици от бременността са от решаващо значение и повечето спонтанни аборти се случват точно тогава.

Около половината от жените, които изпитват тези ранни признаци могат да получат адекватна медицинска помощ и да износят бебето си до край. Все пак е мит, че повечето аборти са предотвратими. Могат да бъдат избегнати само някои случаи, които не се дължат на хромозомни аномалии на плода.

Тези спонтанни аборти, които могат да бъдат предотвратени са в следствие на хормонални промени, инфекция, здравословен проблем на майката или някакви нейни нездравословни навици в начина ѝ на живот.

Симптомите на спонтанен аборт :

1. Спазми в долната част на корема. Това определено е ранен признак за спонтанен аборт. Спазмите в корема или в областта на таза по време на бременност винаги са знак, че трябва да посетите гинеколога си. Бъдете особено внимателни, ако спазмите са придружени от тежко дишане. Ако едновременно със спазмите усетите кървене, то трябва веднага да потърсите спешна медицинска помощ.

2. Вагинално кървене. Въпреки че много жени имат зацапване (леко кървене) в началото на бременността, трябва да сте нащрек за по-тежки кръвоизливи. Те категорично са опасен симптом за спонтанен аборт и в тази ситуация се нуждаете от незабавна медицинска помощ. В някои случаи абортът може да бъде предотвратен от бързата намеса на лекаря.

3. Остра болка в областта на корема. Това е още един знак за спонтанен аборт, особено характерен за първите дни на бременността. Болката може да се разпространи и дори да се усеща в долната част на гърба или около таза. Свържете се с вашия лекар и му опишете симптомите си. За предпочитане е да отидете на преглед. Дори да не става въпрос за аборт, тези болки могат да намекват за някакъв проблем с бременността.

4. Кръвни съсиреци. Дори да нямате кръвоизлив, а само един-два кръвни съсирека, то те също могат да говорят за спонтанен аборт. В този случай трябва да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро, за да се опитате да спасите плода.

5. Спиране на движението на плода. Плодът обикновено започва да се движи в четвъртия месец на бременността. Това е времето, когато майката чувства движението на бебето и неговото развитие. Ако това движение спре внезапно, то това може да е признак, че нещо се е объркало. Свържете се незабавно с вашия гинеколог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
"Плодът обикновено започва да се движи в четвъртия месец на бременността." - глупости пак! Почва да се движи много по-рано, но тогава започва да се усеща, има разлика! Пак статия, писана от профани.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )