Казват, че човек е това, с което се храни. Изглежда обаче влияние оказва и храната, която майка ви е консумирала още преди да бъдете заченати.
Всички знаем, че е изключително важно жените да се хранят здравословно и разнообразно по време на бременността. За доброто здраве на детето обаче е важен и хранителният режим на майката още преди тя да забременее, сочи ново изследване.
Нещо повече, диетата преди зачеването може да има по-голямо въздействие върху здравето на все още нероденото дете. Изследователят Андрю Прентис споделя: „Основното послание е, че храненето на майката преди да забременее е супер критично. Много неща се случват преди зачатието“.
Изследванията по тази тема все още са в начален стадий, но досегашните резултати могат да помогнат на жените, които искат да забременеят. Те биха могли да бъдат съветвани да приемат витамини и други хранителни добавки още преди бременността.
След проведен експеримент с почти 170 жени и техните бебета, била отчетена ясна връзка между храненето на жените и ДНК на децата. Оказва се от решаващо значение е с какво се храни майката още преди да забременее, не дори толкова това, което консумира, докато износва детето.
Хранителните вещества, необходими за доброто развитие на бебето, са витамините B2, B6 и B12, както и холинът, метионинът и фолиевата киселина, пише Daily Mail.