IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 страшни причини за болки в гърба

16 май 2014 09 11

..., за които едва ли подозирате

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Болките в гърба и таза са едно от най-честите медицински оплаквания, но повечето хора не са наясно, че активният спорт, вдигането на тежки предмети и воденето на заседнал живот, не са единствените причини за въпросните болки.

Има редица други заболявания, които действително могат да се проявяват с болки в гърба, а за някои от тях едва ли бихте могли да предполагате. Затова е добре да описвате всичките си симптоми на вашия лекар, за да може той да определи къде се крие проблема.

Вижте кои са най-страшните и нетипични причини, които могат да бъдат отговорни за този дискомфорт в тялото ви:

1. Кървене в таза

Първата необичайна причина за болки в гърба е кървене в областта на таза, въпреки че следва да се отбележи, че това е много малко вероятно, освен ако не сте имали някаква травма. Хората никога не биха се сетили за нещо подобно като причина за техните болки . Факт е обаче, че кървенето в таза оказва натиск върху нервите в долната част на гърба – по-специално на седалищния нерв и това, на свой ред, води до значителна болка. Необходимо е също да се отбележи, че инфекцията в същата област също може да доведе до натиск на тези нерви.

2. Аортна аневризма

Това със сигурност е нещо, за което никога няма да се сетите, че може да е причина за болките в гърба ви. Хората обикновено смятат, че сърцето е твърде далеч от гърба, за да причини болки в него. Аортният нерв се намира в областта на корема и ако се развие аневризъм това може да доведе до подуване и болки в гърба. Това заболяване често трябва да бъде отстранено чрез операция.

3. Херпес зостер

Херпес зостер се смята за „болестта на стария човек“, но това е неправилно. Всъщност това е инфекция на нервните окончания на кожата, а тези нерви са разположени в гръбначната област. Това логично води до болки в гърба, но болните трудно разбират за причината, преди да получат обрив. Болката в този случай се усеща в лумбалната област на гърба и тя може да се задържи в продължение на значителен период от време.

4. Пневмония

Всеки знае, че пневмонията е инфекция на белите дробове, но малко хора знаят, че тя също може да доведе до болки в гърба – по-специално около гръбначния стълб. Всъщност може да се почувствате така, сякаш имате мускулна болка, но ако имате и хрема или кашлица, трябва да идете на лекар.

5. Ендометриоза

Ендометриозата е състояние, от което страдат само жените. Това заболяване засяга женските полови органи и води до безплодие. Много дами не са наясно, че ендометриозата може да доведе до болки в долната част на гърба. Това се дължи на факта, че вътрешните тъкани са възпалени и подути. Болките са в своя пик по време на менструация.

6. Камъни в бъбреците

Тези камъни също често водят до силна болка в гърба, но повечето хора си мислят, че имат проблеми с мускулите. Поради разположението на бъбреците близо до долната част на гърба, възможно е болката да се разпространи надолу към единия крак. Основната болка се намира в тази част от гърба, която е под ребрата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )