В по-голяма част от случаите наднорменото тегло е свързано с преяждането, консумирането на прекалено много калории и заседналия начин на живот.
Защо обаче някои хора са по-склонни да прекалят с храната, а други успяват да устоят на изкушението? Оказва се, че не всичко е въпрос на воля и дисциплина.
Според американски учени наднорменото тегло може да се дължи на вкуса на човек. Изследователите са на мнение, че хората, които не могат да усетят мазнините в храната, са по-склонни да преяждат и следователно да затлъстеят.
Проучването допринася за нарастващия обем изследвания, свързващи вкуса на мазнините с наднорменото тегло. Важната роля на мазнините се дължи на факта, че когато човек не ги усеща, той по-трудно успява да се почувства сит.
Изследователите установили, че хората, които нямат силен вкус към мазнините, консумират много по-обилно количество храна на обяд, отколкото останалите хора.
Професор Ръсел Кеаст обяснява резултатите така: „Ако не усещате мазнини или не се чувствате сити, има вероятност да бъдете по-гладни и да консумирате повече енергия след мазна закуска“, пише Daily Mail.
Изглежда до голяма степен храната, с която човек се храни и респективно начинът, по който изглежда, зависят от неговия вкус и прага му доколко усеща мазнините.