IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пушенето при бременност променя гените на поколения наред

26 август 2014 10 28

Ето какво се случва с вашите внуци и внучки

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пушенето по време на бременност е едно от най-вредните неща за нероденото бебе. Не само това, ами то може да се отрази и на внуците ви, се казва в ново изследване.

Учени са установили, че жените, който пушат , докато са бременни, имат по-дебели внуци от нормалното в пубертета. В случай, че бабата и майката са пушили, докато са очаквали своите деца, момиченцата често са недохранени в тийн годините си. Те са не само по-кльощави, а и по-високи от очаквания ръст.

Интересното е че при непушещи майки (по време на бременност), но при пушещи баби (по време на тяхната бременност) децата имат по-здрава костна структура, но по-малко количество мускулна маса.

Изследването е правено във Великобритания и е публикувано в сп. American Journal of Human Biology като цели да покаже влиянието на тютюнопушенето при бременност върху поколенията.

„Важно е този фактор да се вземе предвид, тъй като така може лесно да се проследят генетичните промени при поколенията”, обяснява професор Маркус Пембри.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Ако реша да се женя никога няма да е за пушачка! Какви деца ще ми ражда такава жена!?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )