IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любимите навици на вашите зъби

11 май 2015 08 27

За да са здрави и бели

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Зъбите са една от най-здравите части в човешкото тяло, но и те не са съвсем неуязвими. Някои вредни навици успяват доста бързо да ги съсипят, дори да ги почиствате усърдно всеки ден.

Вижте какво трябва да промените в рутината си, за да се радвате на здрави и равни зъби:

1. Започнете да посещавате стоматолог

Много хора пропускат зъболекаря, освен когато не ги заболи нещо. Това обаче не е съвсем правилно. Неслучайно има профилактични прегледи, които е желателно да посещавате. Те ви помагат да предотвратите различни заболявания на зъбите, венците и устната кухина, както и да хванете такива в зародиш.

2. Мийте си зъбите правилно

Стоматолозите твърдят, че правилното миене на зъбите е с мека четка с кръгообразни движения и трябва да продължава около минута. Търкането вляво и вдясно може само да увреди емайла ви, а и не почиства цялата площ на зъба.

3. Не разчитайте само на пастата за зъби

Трябва да познавате добре устата и зъбите си. Избирайте адекватни продукти (при чувствителни зъби, кървящи венци и т. н.) и не забравяйте водата за уста. Само пастата за зъби не е достатъчна!

4. Не използвайте зъбите си като оръдие на труда

Зъбите ви не са отварачка, ножица и клещи. Когато трябва да си помогнете за някаква битова работа, използвайте съответните инструменти.

5. Спрете с газираните и сладки напитки

Газираните напитки разяждат емайла. Освен това ще нарушат цвета на зъбите ви, а захарта ще провокира кариеси.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари