IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневът повишава риска от сърдечни заболявания

12 март 2007 09 58

Оказва се, че женският гняв и раздразнителност се дължи на гени, лошото настроение обаче може да убива

Гневът повишава риска от сърдечни заболявания

Гневът и враждебността на някои жени се дължи на гени, а не просто на лошотия, показва ново проучване на американски специалисти.

Неприветливият характер обаче е недостатък не само при общуването с хората, но и когато става въпрос за собственото здраве на тези жени.

Честото избухване, нервите и напрежението могат да доведат до сериозни проблеми със сърцето, обясняват лекарите.

Изследването е все още е в начален етап, но то ще помогне на специалистите да разберат как емоциите влияят на здравето и как може да се помогне на хора, които генетично са предразположени към негативни емоции.

„Предстои ни да разкрием частите на огромен пъзел. Засега сме намерили само една – агресивността е заложена в гените. Очаква ни още много работа, но и това е огромен напредък за превенцията на сърдечните заболявания“, обяснява д-р Индрани Халдер от Университета в Питсбърг.

В проучването са участвали 550 европейки. Изследвани са нивата на серотонин в кръвта им и нивото на враждебност и гняв, което изпитват.

Оказало се, че жените с взривоопасен характер имат ген, който влияе на способността на мозъка да приема серотонин, който действа успокояващо.

„В основата си този ген влияе на комуникацията между мозъчните клетки“, обясняват учените.

„Серотонинът играе важна роля в съня, емоционалното състояние и физическото разположение. При липса или недостатъчно количество на този хормон, се получават тревожните състояния, безсънието, дори загубата на паметта“, допълват лекарите.

„Това, което ни остава да направим, е да намерим начин, по който да повлияем на този ген и да възстановим баланса на серотонин. Разбира се, причина за агресията и ядът е не само гентичната предразположеност, но и начинът на живот“, завършват специалистите.

КоментариКоментари