Искате да намалите натрия в диетата си? Ще бъдете изненадани кои храни от ежедневното ви меню са основни източници на излишния натрий в организма според Центъра по контрол и превенция на болестите.
Учени са изследвали около 10 000 доброволци в продължение на 24 часа. След измерване на показателите им е установени, че средно човек консумира по 3,409 натрий на ден, което е значително над препоръчителната доза от 2,300 мг дневно.
Първоначално изследователите заподозрели, че причината за високите нива на минерала се коренят в консумацията на чипсове, крекери, солени и бисквити и други бързи въглехидрати, които са с висока калорийна стойност и ниска хранителна. Оказало се обаче, че това са едва 3.3 % от източниците на натрий.
Ето и кои са храните, които често консумираме, доставящи най-голямо количество от минерала в организма– хляб (6.3 % ), пица (6.2%), сандвичи, месо и супи.
Около 61 % от храната, която ни доставя натрий закупуваме от магазините, а от ресторанти и заведения за бързо хранене – 17 %. И все пак храната, предлагана по заведенията е по-богата на натрий!
Има много противоречиви мнения затова дали трябва да се следи приема на натрий или не. Доказано е обаче, че в големи количества минералът повишава кръвното налягане, тъй като кара кръвта да задържа повече вода, което пък е проблем ако вече имате хипертония.
Кардиологът Предиман Шах твърди, че калият потиска негативните ефекти на натрия. Ако сте млади и здрави и се храните правилно, солените храни не би трябвало да ви навредят, сподели експертът о храненето на Men’s Health Алън Арагон.