IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашни средства за справяне със зачервената от слънцето кожа

3 юни 2018 10 45

Пробвайте гел от алое вера

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лятото чука на вратата. Разходки в парка, излети на чист въздух в планината, каране на колело, забавления на плажа и в басейна, волейбол, каране на ролери, четене на книга на открито... Тези неща са любими на много хора през този сезон, но предразполагат към слънчево изгаряне. Колкото по-дълго стоим на открито, толкова по-голям е рискът за кожата ни.

Слънчевите лъчи навън стават все по-силни. Според дерматолозите, дори и навън да е облачно и мрачно, не трябва да забравяме козметиката, която ни предпазва. Много хора обаче си купуват тези продукти когато дойде време за море и затова кожата им изгаря, става груба и зачервена. Когато кожата е изложена на по-голямо количество слънчеви лъчи, тя започва да произвежда повече меланин, поради което се появява хиперпигментация. Ако искаме да успокоим кожата след слънчево изгаряне и да я изчистим от петната, може да ползваме няколко натурални средства.

Паста от куркума

Подправката се използва за изсветляване на кожата от много жени в Азия. Компонентът куркумин, който се съдържа в нея, може да потисне производството на меланин в кожата. Но това не е единственото предимство на куркумата. Паста от 2 лъжички от подправката и малко вода могат да възвърнат еластичността на лицето след като то е изгоряло при по-продължително стоене на слънце. Към сместа може да се добави и малко кисело мляко, което успокоява раздразнена и зачервена кожа.

Мед, портокал и кисело мляко

Малко сок от портокал може да подобри състоянието на кожата след слънчево изгаряне. Причината е, че цитрусовият плод съдържа витамин С, който има антибактериално действие. Освен това натуралният сок прави лицето по-светло и сияйно. Друго средство, което помага в този случай, е медът. Той понижава производството на меланина в кожата, виновен за образуването на петната. Може да се смесят портокалов сок, мед и малко кисело мляко. С маската се намазва лицето, оставя се да постои за около 15 минути, след което се измива с хладка вода.

Сок от диня

Динята не само ни спасява от летните жеги. Тя съдържа антиоксиданти, които помагат за детоксикацията на кожата и намаляването на пигментните петна. 90% от плода е вода. Ако мажем лицето си с пресен сок от диня поне 2 пъти седмично, кожата ни ще стане по-светла и хидратирана, като зачервяването ще изчезне.

Гел от алое вера

Може да се каже, че растението е най-добрият приятел на кожата. То се смята за естествен овлажнител, който подобрява еластичността и успокоява раздразнената кожа. Гелът от едно листо на алое се взима и се смесва с лимонов сок или соево мляко. Сместа се нанася и се оставя да изсъхне, след което се отмива с хладка вода.

Ако тези домашни средства не помогнат, може да потърсите дерматолог, който ще ви предпише подходяща козметика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари