Акнето може да се появи по кожата ви по всяко време и на всяко място. Интимните ви части не правят изключение. За разлика от лицето обаче, лекуването на гнойните пъпки в тази зона е доста по-сложно и обстоятелствено.

Какво ги причинява?

Често причината за поява на пъпки и подутини в интимната зона е вследствие на по-голяма чувствителност на кожата там. Материята на бельото също има значение, както и цялостната ви лична хигиена. При дамите проблемите в тази зона най-често са свързани с начина на обезкосмяването ѝ. Как да предотвратите появата на пъпки в бикините?

1. Мийте редовно интимните си части и то с подходяща козметика, която предпазва от бактерии и не изсушава.

2. Подсушавайте внимателно зоната, тъй като влажността е предпоставка за развиването на бактерии.

3. По време на цикъл подменяйте редовно превръзките, като давате възможност на кожата да диша и я почиствате внимателно.

4. Подходящо бельо! Залагайте на памучни материи, които не дразнят кожата и които не я притискат.

5. Изберете подходящия начин за обезкосмяване! Някои пъпки и подкожно събиране на гной са причинени от враснали косми. Следете внимателно как различните методики на обезкосмяване се отразяват на кожата ви. Ако бръсненето води до раздразнение на кожата или образуване на подкожни косми, изберете кола маска или друг алтернативен метод и обратното.

6. Консултирайте се със специалист, ако въпреки изброените мерки, кожата ви системно образува пъпки, подкожни косми или се възпалява.