IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медитация вместо наказание

28 май 2019 05 30

Нов подход в училище

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки е имал такъв момент в училище – наказание след неволна или волна грешка. Дали учителката ще те накара да стоиш прав докато другите са седнали удобно, или пък ще те изгони от стаята, целта на наказанието е винаги да те накара да се чувстваш виновно. Въпросът обаче е дали всичко това помага за подобряване на характера. Възможно ли е да има друг начин, който не е толкова агресивен и който постига дори по-добър успех от мъмренето или срама?

Оказва се, че има. Училище в Балтимор е решило да внесе малко разнообразие в метода на наказания. Вместо да карат децата да се чувстват неловко, когато грешат, учителите там са се спрели на медитацията. Училището разполага със специална стая, която е била направена през февруари миналата година и служи за успокоение на учениците, както и за справяне със стреса и паниката.

Снимка: iStock

Резултатите са повече от задоволителни. Процентът на наказани ученици спада, а някои от тях споделят, че програмата им помага да се съсредоточат по време на тестове. Друга част пък казват, че използват методите на медитация и извън училище. По средата на спор с родителите си, един от възпитаниците се сетил, че трябва да си поеме дълбоко въздух и да премисли това, което ще каже. След това упражнение гневът изчезнал. А най-хубавото е, че всичко това помага на децата да изградят своя характер.

Снимка: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари