IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрият сън помага за отслабването

29 май 2019 05 30

Лягането навреме е полезно повече от тренировките в залата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отслабването е един от приоритетите за всеки човек, особено преди лятото. Започваме да сменяме дрехите и на преден план идват тениските, късите панталони и роклите. Това е моментът, в който разбираме, че всъщност през зимата малко сме се отпуснали и килата не са тези, които ни се искат. Тогава се започва с тренировките, тичането и опита бързо да влезем във форма. И докато разпределяме времето си между работа, приятели, семейство и фитнес, не ни остава много време за сън. Според проучване, това е един от факторите за напълняване.

Националната фондация по съня казва, че хората между 18 и 64 години трябва да спят между 7 и 9 часа на денонощие. Добрият сън помага за загубата на теглото, както и в процеса на неговото поддържане. В много страни хората, които спят по-малко от 6 часа страдат от напълняване. Със сигурност честата физическа активност е огромен фактор за по-хубава фигура, но сънят също не трябва да се подценява. В добавка, здравословното спане намалява риска от диабет.

Снимка: iStock

Според експерти, липсата на сън вреди сериозно на тялото като намалява енергията и нарушава баланса на жизнеността и функциите на всяка клетка. Ефектът от диетите и упражненията е тясно свързан с лягането навреме, защото малкото сън може да ви накара да изпитвате глад или пък въобще да не ядете. Това е свързано с хормоните, които контролират апетита и карат човек да яде без да спира. Липсата на желание за храна пък вреди на силата, която ще ви трябва в залата.

Снимка: iStock

Клиника в Америка направила проучване, което показва, че хора, които намаляват съня си с 80 минути ядат 550 калории повече на следващия ден. Учени от университета Бъркли в Калифорния споделят, че са направили мозъчни снимки на хора, страдащи от липса на сън. Там се вижда, че това вреди на активността на предния дял на мозъка, който служи за взимането на решения. От друга страна, се повишава работата на централния дял, който пък дава сигнали на тялото, че човек се нуждае от сол, захар и мазнини.

Липсата на сън влияе и на резултатите в залата. Университетът в Чикаго е направил експеримент, в който са накарали хора на диета да спят по 8 часа на денонощие в продължение на две седмици. Накрая на опита се оказало, че загубата на тегло при участниците се увеличило, а когато те спали по-малко от 6 часа, процентът спаднал с 55, въпреки че били на същата диета.

Снимка: iStock

Доброто количество сън помага да се придържате към режима си на хранене, както и към тренировките. Последиците от късното лягане са не само умора, така че тази вечер си легнете навреме.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари