IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за типовете кожа, вредните влияния и необходимите грижи

6 юни 2011 12 11

Върху кожата влияят повече фактори, отколкото можете да си представите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кожата е най-големият човешки орган и състоянието й е под влияние на множество фактори.

Почистването и редовните грижи я предпазват от заболявания, особеностите на климата и ежедневния стрес.

При кожата съществуват няколко различни състояния, които определят и нейните типове – нормална, суха, мазна, комбинирана.

Нормалната кожа е "еудермична" с фини пори, добро кръвоснабдяване, розов цвят и равномерен тен. Нормалната кожа не е нито прекалено мазна, нито твърде суха.

Сухата кожа е лющеща се и може да предизвика интензивен сърбеж и чувство за опънатост. Тя изглежда груба и с неравномерен тен, а понякога настъпва и преждевременно стареене.

Мазната кожа има характерни разширените пори, с наличие на черни точки. Други типични за този тип кожа състояния са лъскавина, неравномерен, блед или жълтеникав тен.

Комбинираната кожа е характерна с това, че на челото, брадичката и носа е мазна, а на бузите е нормална към суха.

Често, много вътрешни фактори предопределят типа кожа, както и предразположението към някои кожни заболявания, като атопичен дерматит (невродермит), псориазис или ихтиоза.

На предразположените към подобен род заболявания хора, сериозно влияние може да окаже и стресът. Хормоните също влияят върху състоянието на кожата. Например, хормоналните промени в пубертета водят до появата на акне, а възрастовата атрофия на кожата се дължи на менопаузата.

Сред външните фактори, които оказват влияние на кожата са ултравиолетовите лъчи, замърсяването, медикаментите, алкохолът, тютюнопушенето, изтъняването на озоновия слой и някои храни предизвикват образуване на свободни радикали. Те увреждат клетъчната мембрана и вътреклетъчните структури посредством оксидационни процеси.

Хората с определени професии, например фризьори, строители и индустриални работници имат всекидневен контакт с вредни вещества – киселини, основи и разтворители. Тези субстанции могат да увредят роговия слой на кожата и да нарушат нормалната пропускливост на кожната бариера. Това може да причини изсушаване на кожата, дори до степен, в която да се развие екзема.

Честото вземане на горещ душ води до загуба на естествени за кожата овлажняващи фактори, както и на повърхностни липиди, което я прави суха и груба.

Студът пък причинява свиване на кръвоносните съдове в кожата, като по този начин тялото

се предпазва от загуба на топлина. Продължителното излагане на студ намалява секрецията на мастните жлези и води до изсушаване на кожата.

Излагането на топлина също води до суха кожа поради повишеното отделяне на пот и бързото й изпаряване.

Ако действието на тези фактори е краткотрайно, естествените защитни механизми на кожата я предпазват от вредните външни влияния.

Ако обаче споменатите фактори действат продължително време, естествените защитни механизми на кожата не могат да компенсират вредното им влияние, в резултат на което кожата става чувствителна и податлива на заболявания.

Как да се представим?

Много специалисти съветват да се използва козметика, която е най-близо до природата и е лишена от вредните съставки, за които вече ви разказахме подробно.

Едно погрешно схващане за натуралните и органичните продукти за грижа за кожата е, че те са по-нежни за кожата, но не са толкова ефективни, колкото синтетичните продукти.

В действителност, био козметиката и органичната козметика не дават мигновен ефект, но имат дълбок и дългосрочен ефект върху нашата кожа.

Всяка естествена съставка има различни свойства – да регенерира, хидратира, тонизира, стимулира, лекува, подхранва и успокоява.

Човешката кожа е в състояние да използва точно тези съставки, които могат да я направят здрава и щастлива отново. Широката гама от растения в природата позволява избор на най-подходящите съставки за всеки продукт.

Използването на растителни активни съставки в грижите за красотата е ефективно, защото метаболитните процеси в клетките на растенията и хората са сходни.

С информацията ни помогнаха от Madara.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари