IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашни СПА-терапии за красива кожа и пълен релакс

8 април 2012 05 30

Не са скъпи, но действат ефективно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

СПА терапиите са смятани за един от най-добрите начини да релаксират тялото и умът. И това не е случайно. От една страна самата мисъл, че полагаш грижа за себе си, вече има благотворен ефект, а когато се включат и действието на ароматите, масажните техники и подхранващите свойства на използваните продукти и релаксиращата обстановка, усещането е пълно блаженство.

Но за съжаление СПА терапиите са прекалено скъпи за голяма част от хората. Това обаче не трябва да ви отказва да се наслаждавате на тяхното въздействие. Ето някои идеи за домашни Спа терапии:

Маска за лице с грозде и мед

Д-р Ариел Остад, клиничен асистент-професор към Медицински Център Langone в Ню Йорк обяснява, че когато гроздето се нанася повърхностно, то доставя на кожата голямо количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали (причиняващи преждевременното стареене).

Освен това високото съдържание на фруктоза спомага за задържането на влагата в кожата. Медът е естествен овлажнител с антибактериални свойства, така че може да помогне за предотвратяването на появата на пъпки без да изсушава кожата.

Може да си правите следната маска веднъж седмично преди лягане (подходяща е за всеки тип кожа):

1. В малка купичка, смачкайте с вилица пет зърна червено грозде. Лилавата кожа на гроздето е по-богата на антиоксиданта ресвератрол отколкото кожата на бялото грозде.

2. Добавете една супена лъжица мед и щипка брашно, за да стане хомогенна смес. Ако Т-зоната ви започва да лъщи до средата на деня, добавете и две ягоди и сока на половин лимон. Ягодите съдържат алфа-хидрокси киселина, а лимонът има стягащ ефект и предотвратява излишната секреция на себум.

3. Използвайте пръстите си, за да нанесете сместа върху лицето, след като добре сте го почистили. Избягвайте зоната около очите. Оставете маската да действа десетина минути и изплакнете добре.

Терапия за тяло със зехтин

Зехтинът не е добър само за сърцето ви, но и за кожата. Както д-р Остад казва:"Маслините са богати източници на витамини A, E и К и омега 9 мастни киселини, които намаляват възпалителните процеси в тялото, сухотата, бръчките и увисването."

Опитайте следната маска:

1. В малка купа смесете 3 до 5 супени лъжици зехтин екстра-върджин с 2-3 супени лъжици хималайска сол (можете да я намерите в био магазините). Тези съставки ексфолират нежно, но ефективно тялото.

2. Влезте под душа и измийте тялото си със сапун или душ-гел както обикновено. Спрете водата и нанесете сместа на влажна кожа с нежни, кръгови движения. Изплакнете обилно и подсушете кожата с потупващи движения. Използвайте този скраб веднъж седмично на цялото си тяло, а два пъти седмично на по-грубите зони като лактите и колената.

3. Ако кожата ви е мног суха и лющеща се, използвайте лосион или крем за тяло с богато съдържание на зехтин.

Докато правите тези процедури, си създайте истинска СПА атмосфера като запалите свещи, използвате етерични масла за арома лампа и си пуснете лека, релаксираща музика.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари