IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодова експлозия за съблазняване и романтика

9 май 2012 06 12

Букет плодова салата е новото изискано удоволствие, с което можем да изкушим любим човек или да спечелим възхищение

Сникма: Dreamstime

Сникма: Dreamstime

Всички познаваме хора, за които е трудно да изберем подарък. Или имат всичко, или са твърде претенциозни, или отношенията ни са неопределени, а и да са, не сме сигурни какво точно послания искаме да им предадем... Тук на помощ ни идват неутралните и ефектни подаръци!

Сред тях винаги са били кошниците с плодове. Пъстри, апетитни и атрактивни- идеален начин да направиш впечатление. Модерният вариант на стандартната плодова аранжировка са букетите от плодове, но докато те станат толкова популярни, този вид подаръци е изминал своя път.

Съвременните кошници, опаковани в целофан, стават предпочитан похват за размяна на любезности първо в бизнес средите през 40-те и 50-те години на 20 век. По това време цветарите са търсили начин да разширят търговската си палитра и са се нуждаели от друг продукт, който може да се доставя като цветята. Относително ниската себестойност на плодовете и лесното им намиране в града, превръщат подаръчните кошници в подходящ кандидат.

Не след дълго, в служебните среди се влюбват в тази идея: на първо място това е сравнително евтин начин да изразиш благодарност или каквото и да е отношение без да се ангажираш с романтичните и сантиментални послания свързвани с цветята. В действителност коя фирма би изпратила на друга фирма букет цветя, за да я поздрави за успешното приключване на някоя сделка или проект?

 

А кошниците с плодове биха били подходящи за почти всеки фирмен повод. Партньори и съдружници често са ги избирали и за подарък по време на празници, тъй като съдържанието им може да се оцени и консумира от цели екипи и отдели. Минали са няколко десетилетия докато стане разпространено редовите хора да си разменят кошници с плодове.

Букетите от плодове и шоколад пък са последната мода, която постепенно измести подаръчните кошници. Освен че са много атрактивни визуално, като декорация, са и полезни и вкусни - нещо на което съвременната жена не може да откаже. Те най-често се изготвят по поръчка и някои модели биха могли да са доста скъпи: сред цветните парченца плод в различни красиви форми могат да се сложат бонбони, шоколадови аранжировки, близалки, кексчета и т.н., а за по специални поводи- кристали, бижута и всякакви аксесоари. Професионалните цветарници-плодарници предлагат варианти дори и за диабетици, вегани, хора с алергии и всякакви други изисквания.

Най-често плодова аранжировка във формата на букет се използва на партита и коктейли, където освен за украса, служат и за част от менюто. Последен писък в тенденциите е да бъдат използвани за сватбена декорация, дори и като булчински букети, но всяка по-сръчна дама може да опита да направи подобна красота и сама у дома си.

Най-често използваните плодови цветя са от ябълки, артишок, грозде, ягоди, портокали, манго и ананас. „Вазите” пък се издълбават в дини, папая, тиква и дори зелки. Един такъв букет би бил в най-добрата си светлина, ако е поднесен веднага след изработката му. Ако това не е възможно, то трябва да се постараете да запазите оригиналната му опаковка и да го съхраните обезателно в хладилник до 24 часа, колкото е и обикновено времето, в което бихте могли да му се насладите качествено.

А тази тленност не прави ли един такъв подарък още по-скъп и желан?

Ето и някои забавни факти за плодовете и какви послания носят те:

Ягоди

  • Те са част от семейството на розата;

  • Въпреки че лимоните са кисели, те съдържат повече захар от ягодите;

  • Над 53% от девет годишните деца посочват ягодата за любимия си плод

  • Това са едни от малкото плодове, чиито семена са извън тях самите;

Ананас

  • Знаете ли, че ананасите има общо с боровинките, малините и къпините – те са от един и същи подрод храсти;

  • Ананасите са родом от Бразилия и Прагвай, а Христофор Колумб е първият мореплавател, донесъл този плод в Европа през 1493 год.

  • Противно на масовото схващане ананасът не е само един плод, а грозд от 100-200 по-малки такива;

  • На ананасовото растение му отнема 2 години, за да върже плод и един корен най-често успява да произведе не повече от 2 плода през цялото си съществуване.

Портокал

  • Портокалите са най-разпространения цитрусов плод в света, а сокът от тях оглавява всички класации по популярност;

  • За родина на портокалите се смята Китай а най-големият прозводител в днешно време е Бразилия;

  • Ако посадите една семка от портокал по всяка вероятност ще поникнат няколко разстения;

  • Ако зрелите портокали се оставят на дървото твърде дълго, започват отново да позеленяват;

  • Това е плодът с едно от най-високите съдържания на фибри в света.

 Манго

  • Мангото е популярно като Кралят на плодовете;

  • В тропическия и субтропическия свят растат над 20 милиона метрични тона мангови гори. Най-голям производител - Индия;

  • Мангото е изключително богато на витамините А и С, както и на желязо и калий;

  • Мангото е родственик не на друг, а на ядките кашу и шам-фъстък;

  • Според индийския фолклор Буда е медитирал именно под мангово дърво;

КоментариКоментари