IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търсят любовта в Африка

4 март 2014 13 31

Хората от племето Каро в Етиопия оцветяват телата си, за да увеличат своите шансове да намерят половинка

Снимка: Vicente Pamparo

Снимка: Vicente Pamparo

В западните общества е обичайна практика жените да носят грим, за да се чувстват по-уверени и атрактивни. И въпреки че Запада и Африка са сякаш два различни свята, жените от племето Каро в Етиопия също украсяват лицето си. За целта те използват бял тебешир и червена охра, с които внимателно изписват лицето си. По този начин те изглеждат по-красиви и се открояват от тълпата.

Не само дамите от племето Каро обаче използват тази техника. Мъжете също украсяват своите лица и тела в бяло, за да бъдат визуално по-привлекателни за срещуположния пол. Освен това по този начин тези африкански мъже показват превъзходството си над своите съперници. Ярката окраска обаче може да означава и други неща.

Човекът, заснел снимките на племето Каро, е американският фотограф Виченте Пампаро. Той споделя: „Мъжете Каро покриват тялото и лицето си с бял тебешир, смесен с мазнини, за да празнуват важните празници, да се покажат по време на посещения на гости, по време на конфликт между други кланове или по чисто етнически причини“, споделя Пампаро.

Освен това мъжете Каро често се самонараняват, като по този начин си причиняват белези. Белезите са много високо ценени, тъй като символизират смели действия. Децата също носят бяла боя, когато участват в различни тържества или просто когато искат да се идентифицират като част от клана.

Племето Каро се състои от около 1000 души, които оцеляват благодарение на селското стопанство и риболова. Мъжете носят оръжие, за да защитят добитъка си от други племена или диви животни. Макар за някои видът на тези африканци да е плашещ, те са приятни и приятелски настроени.

Ето какво споделя фотографът Пампаро: „Успях да получа разрешение да опъна палатка в района на племето и гостоприемството на Каро беше непоколебимо. Бях поканен да пия кафе с някои от семействата, да ловувам с някои от мъжете и да охранявам фермите срещу павиани“.

Влезте в нашата галерия, пренесете се сякаш в друг свят и се насладете на екзотиката на племето Каро.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
ех, и тук да можеше някой да си направи белег заради теб, уви...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар