IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигарената мода: чар или бедствие?

31 май 2010 11 38

Цигареният фетиш на модата е парадоксален и малко опасен

Снимка: Fashion

Снимка: Fashion

Днес е световният ден за борба с тютюнопушенето и като че ли светът се е обединил в името на една кауза: всячески да втълпи на хората колко опасен за здравето, безполезен и излишно скъп е този вреден навик.

Факт е, че тютюнопушенето води до редица здравословни проблеми, някои от които могат да се окажат фатални.

За това сме говорили и ние и то не веднъж.

Светът на модата обаче не зачита правила и етични норми.

Често той си прави каквото си поиска, като упорито твърди, че модата е изкуство, а на изкуството му трябва свобода.

Затова именно модата остана може би единствената индустрия, която продължи да държи на пиедестал този порочен атрибут, дори и сега – десетилетия след като се установи вредното му влияние.

Цигареният фетиш на модата е парадоксален и малко опасен. Стилистите не се свенят да използват като елемент на своите експресии нещо, с което са напълно наясно, че вреди.

Хората копират модата, а модата пропагандира цигарите.

Оттук следва и логичният въпрос колко разумна е тази практика и трябва ли тя да продължава дори в началото на 21 век?

За вдъхновение на днешния материал послужи последната фотосесия на Йева Лагуна за сп. „Russh”. На снимките красивата манекенка не се свени да дърпа и изкарва цигарен дим. 

Освен настоящата сесия потърсихме и няколко модни снимки с цигари, станали доста известни и послужили като модел за подражание на стотици.

В контекста на здравната етика решихме да ви питаме, макар и носещи силен еротичен заряд и бунтарската нотка, която обичаме всички, все пак чар или бедствие са цигарените модни снимки?
 

КоментариКоментари

undermyskin ( преди 13 години )
Прави сте, прави сте. А сега е модерно да си против пушенето. :) Да си еко. Да живеем здравословно и правилно.Е, хайде тогава, спреде да карате коли, че мърсят въздуха, пълнят джобовете на който не трябва, обездвижват ви и убиват на година повече човешки същества от няколко смъртоносни болести на куп. :)Хайде, де? Да не говорим за стотиците други неща. Аман вече от парадиране на глупости. Майка ми пуши от 20години, ако не и повече, да чукнем на дърво жива и здрава си е, че и на външен вид е екстра, неудобно ми е даже като се заглеждат хората. И какво? То нека пушенето ви е косурът, а всичко друго да си правите, да се поддържат, спорт това-онова и сте екстра.Не казвам да се пушат по 3 кутии на ден, но някоя друга цигарка. :) Освен това полезните им действия също са изяснени, ама що никой не говори за тях? :) Между другото нали знаете, че човек като си внуши нещо и понякога наистина се разболява, защото мозъкът просто го приема за вярно, така ще бъде и с цигарите ако продължава този натиск, човек сам ще си го причини. Да не говорим за тия клевети по кутиите, много помагат, направоо.. Та така, мили дами, не е толкова вредно, стига драми. Хората пушат от векове не, ами хилядолетия. :)ТОВА да ви е проблема!Стига бучахте, всеки си избира сам!!!Относно снимките - за мен са секси и наистина бунтарски, но като цялостно настроение, някои пък са доста нежни... :)П.С. - Попринцип не съм пушач, но ей така бих запалила - на кафе или нещо от сорта. Доставя ми удоволствие. :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
luchia3333 ( преди 13 години )
Аз съм твърдо ''против''цигарите! Никога не съм пушила,не искам и да пуша,макар че всеки ден ми се случва,като просто седна в някое кафене!Хич не ги разбирам пушачите-като знаят какво си причиняват,защо го правят?!А в моя град най-често пушат малките *** лигли,на които мама и тате са им дали повече пари от необходимото и се чудят за какво 'готино' нещо да си ги дадат!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
teraflop ( преди 13 години )
Цигарите за женската кожа са смърт,но пушачките не го разбират.А Моника Белучи е една от най-красивите жени в света и ако пушеше щеше да й личи.Жените са дадени от Бог за да красят света и живота ни.Жени, оставете вредния навик.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Jasmine Verde ( преди 13 години )
А по повод Моника Белучи - това е кадър от филм, така че не се вписва в графата модна фотография. Е, виждала съм я с цигара и на снимка от фотосесия, разбира се, но колкото и да я харесвам, не одобрявам цигарката.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Jasmine Verde ( преди 13 години )
Браво, момичета! Харесвате ми! Никоя не се обяви "за" налаганата мода на пушене. А това си е точно модно влечение - модерно е било жена да пуши в началото на миналия век, това я е слагало в категорията "бунтарка/ различна/ бохем".А сега не е така, защото пушенето е клише, а не нещо, което те прави по-различен. Плюс това състарява кожата и цялото тяло, кара те да кашляш и храчиш, смърдиш гадно... Ако утре започнат да лансират модели в Диор и Прада, които си бият инжекции с хероин, дали ще се счита за модно и "куул"?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
mia92 ( преди 13 години )
Ами незнам,но на мен са ми грозни с тези цигари,щяха да си бъдат достатъчно секси и без тях.Като си представя на какво ще приличат,тези които последват примера на снимките,се сещам само за една дума-бедствие.Ясно,че модата нямала граници,но тази пропаганда с цигарите,вече е прекалено,и без това достатъчно хора се убиват с цигарен дим всеки ден,а подобни снимки дават пример и на още...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Изглежда ми така, сякаш ядат от кофата за *** с изисканите си рокли, честно. Гадно е
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
WTF ( преди 13 години )
Снимките щяха да ми харесат повеч, ако ги нямаше цигарите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
а снимките са страхотни повечето :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
забраната за тютюнопушенето е добре от гледна точка на това, че на пушачите не им е приятен цигарения дим в затворено помещение.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар