fallback

Цигарената мода: чар или бедствие?

31 May 2010 11:38

Цигареният фетиш на модата е парадоксален и малко опасен

Снимка: Fashion

Днес е световният ден за борба с тютюнопушенето и като че ли светът се е обединил в името на една кауза: всячески да втълпи на хората колко опасен за здравето, безполезен и излишно скъп е този вреден навик.

Факт е, че тютюнопушенето води до редица здравословни проблеми, някои от които могат да се окажат фатални.

За това сме говорили и ние и то не веднъж.

Светът на модата обаче не зачита правила и етични норми.

Често той си прави каквото си поиска, като упорито твърди, че модата е изкуство, а на изкуството му трябва свобода.

Затова именно модата остана може би единствената индустрия, която продължи да държи на пиедестал този порочен атрибут, дори и сега – десетилетия след като се установи вредното му влияние.

Цигареният фетиш на модата е парадоксален и малко опасен. Стилистите не се свенят да използват като елемент на своите експресии нещо, с което са напълно наясно, че вреди.

Хората копират модата, а модата пропагандира цигарите.

Оттук следва и логичният въпрос колко разумна е тази практика и трябва ли тя да продължава дори в началото на 21 век?

За вдъхновение на днешния материал послужи последната фотосесия на Йева Лагуна за сп. „Russh”. На снимките красивата манекенка не се свени да дърпа и изкарва цигарен дим. 

Освен настоящата сесия потърсихме и няколко модни снимки с цигари, станали доста известни и послужили като модел за подражание на стотици.

В контекста на здравната етика решихме да ви питаме, макар и носещи силен еротичен заряд и бунтарската нотка, която обичаме всички, все пак чар или бедствие са цигарените модни снимки? 

Сподели
14 коментара
fallback