IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова „вампирска“ терапия лекува плешивост

13 май 2013 06 00

Инжектирането на „богата на тромбоцити плазма“ вече се използва в борбата с остаряването на лицето и ръцете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Плешивостта е проклятие за голяма част от възрастните мъже. С появата на първите плешиви петна, мъжете започват да губят самочувствие. Съществуват множество медикаменти и козметични продукти, които обещават добри резултати. Най-новото лечение е така наречената „вампирска“ терапия, която може да бъде наистина болезнена.

Учените успели да подтикнат растежа на нова коса на плешивите места на доброволци, като инжектирали от собствената им кръв в проблемните зони. „Вампирското“ лечение насърчава създаването на нови стволови клетки под кожата, които помагат за обновяване растежа на косата, смятат изследователи.

Инжектирането на „богата на тромбоцити плазма“, извлечена от кръвта, вече се използва в борбата с остаряването на лицето и ръцете, съобщава Sunday Telegraph. В най-новите изследвания на учени от Международната изследователска фондация за косата, Университета Бреша в Италия и медицински център в Израел участвали 45 мъже, страдащи от алопеция ареата, засягаща две на сто от населението.

Учените прилагали лечение само върху едната половина на главата. Някои участници били инжектирани с кръв, други получили стероиден крем, а трети плацебо. Растежът на косата се проверявал всеки месец, като се измервала площта, където избивали нови косми. Резултатите показали, че плазмените инжекции довели до значителен растеж на нова коса в плешивите места, в сравнение с приема на плацебо или лечението с кортикостероиди.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари