IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберете шампоан според типа коса?

12 септември 2019 11 00

Комбинирайте го с балсам

Istockphoto

Изборът на шампоан е от голямо значение за грижата за косата през различните сезони. Има хора, които са с по-сух скалп, пърхот, прекомерно омазняване или други проблеми. Те внимават за продуктите, които използват и никога не купуват нищо случайно. Но голям процент от нас си взимат шампоан на промоция или се насочват към марка, която им е препоръчана. После се чудят защо имат сърбеж.

Всеки в семейството трябва да ползва шампоан, съобразен с неговия тип коса. Погрешно е решението да ползвате този на жена ви, която има пърхот, а вашата е по-скоро нормална. За да имате хубава и здрава коса, отделете повече време, за да се информирате за най-подходящия шампоан и не се стискайте – качеството струва пари.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-добрия шампоан за вас или ваш близък:

коса

IStockphoto

Суха коса

Не може да ползвате шампоан за нормална. Когато тръгнете на пазар, се ориентирайте към тези за суха коса. Те трябва да имат в състава си хидратиращи съставки, например мастни киселини. Другото нещо, което трябва да видите на етикета, е подхранващи вещества.

Ако на шампоана пише дълбоко хидратиращ, то той също е за вашия тип коса. Етерични масла, зехтин, лайка, алое вера, мед, са нещата, които ще донесат на космените фоликули по-голяма влажност. Може да си вземете и балсам с тези съставки, за да подхраните по-добре косата си и да се избавите от сухотата по-лесно.

шампоани

IStockphoto

Мазна коса

Отново е важно да отбележим, че не бива да ползвате шампоаните за други типове коса. Някои съставки в тях могат да я омазнят допълнително или да причинят раздразнение на скалпа. Търсете продукт със силна формула, който да отмива мръсотията и мазнините след първото измиване, но и да запази естествените масла в кожата.

При този тип коса е за предпочитане да си купите шампоан и балсам на една и съща марка, които са със сходен състав.

коса

IStockphoto

Склонна към пърхот коса

Каквото и да си говорим, има най-различни продукти, които намаляват количеството пърхот, но не могат да го премахнат напълно. Отивайки в магазин за козметика или дрогерия, попитайте специалист за шампоаните или серумите, които почистват скалпа и намаляват неприятните бели частички, които падат на раменете. Хубаво е да съдържат антиоксиданти, които да елиминират токсините от кожата на главата и да потискат растежа на бактериите, причиняващи образуването на пърхот.

пърхот

IStockphoto

Шампоаните, предназначени за намаляване на пърхота, трябва да съдържат вещества, които да нормализират Ph на кожата. Заложете на по-качествените, които не съдържат парабени и други по-тежки съставки, дразнещи кожата.

коса

IStockphoto

Боядисана коса

Ако сте от онези, които обичат да експериментират с цвета на косата си, сигурно знаете, че тя се нуждае от по-специфична грижа. Идеалният продукт трябва да запази нюанса на косъма за по-дълго, да не изсушава и да не уврежда. През лятото е добре да имат съставки, които предпазват от вредните слънчеви лъчи.

Боядисаната коса се нуждае от подхранващ и регенериращ шампоан.

Какъвто и шампоан да си купите, не забравяйте, че не бива да миете твърде често косата. Това че всеки ден си взимате душ, не значи, че омазняването ще намалее. Напротив, по-честото миене и ползване на различни продукти може да изсуши повече скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари