IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с устните, нацепени в краищата

14 май 2013 06 00

Те може да са знак за сериозен здравословен проблем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сухите, напукани устни най-често са причинени от дехидратация или лоши климатични условия, но те могат да са знак за сериозен здравословен проблем.

Например, ако сухи устни са придружени от повишена температура, зачервяване на очите и езика, подути лимфни възли, и подута, зачервена кожа на ръцете и краката, те биха могли да бъдат ранен симптом на болестта на Кавазаки.

Сухата устна лигавица също така се свързва с недостиг на някои витамини. Например, въпреки че не е типичен симптом, напуканите особено в ъглите, устни могат да са сигнал за недостиг на фолиева киселина. Това може да показва и дефицит на рибофлавин (витамин В2). Недостигът на рибофлавин обикновено може да бъде отстранен с балансирана, здравословна диета или хранителни добавки.

Напуканите устни могат да са вследствие на замърсяване или хронични гъбични инфекции в/около устната кухина. Може да говорят и за желязо-дефицитна анемия, заболяване на щитовидната жлеза, автоимунно заболяване, диабет и дори рак.

Ако става въпрос за инфекция могат да се прилагат мехлеми от външната страна на устата, които да са с противогъбични свойства.

Ако инфекция възниква от вътрешната страна на устната кухина, е вероятно да се повтори, ако се третират само ъглите на устата. Само лекар може да определи дали тези симптоми са свързани с някакво заболяване или са в резултат на нещо друго.

По принцип лечението на сцепените устни може да е много трудно. Ето и няколко съвета как да се опитате да се справите с този проблем:

1. Внимавайте с балсама за устни

Балсамът за устни е задължителен в борбата със сухотата, защото е преграда между лигавицата и външния свят.

Не забравяйте да прилагате само тънък слой и да не се облизвате след това. Вземете си продукт със слънцезащитен фактор най-малко SPF 15. В действителност, някои от съставките в балсамите могат да саботират вашите усилия. Някои популярни балсами за устни съдържат съставки като феноли или ментово масло, които помагат в ексфолиацията на напуканите устни, но ги дехидратират, като премахват естествените масла от кожата.

Изберете най-успокояващия балсам, със съставки като вазелин, пчелен восък, масло от карите, какаово масло, бадемово масло, жожоба, синтетични серамиди и алфа хидрокси киселини (AHAs).

2. Спрете да се облизвате

Този навик предизвиква голяма вреда. Устните обикновено нямат защитна външна мембрана като повечето други места по кожата, така че добавянето на влага, която се изпарява за секунди, създава един порочен кръг, който може да изсуши устните много бързо. Освен това слюнката съдържа ензими, които помагат в разграждането на храната и могат да увредят още повече устните.

3. Избягвайте някои съставки

Знаете ли, че съставките на някои от продуктите, които използвате всеки ден, могат да допринесат за вашия проблем. Първо обърнете внимание на пастата си за зъби. Тя може да съдържа натриев лаурил сулфат или някакъв друг дразнител, които да ви причиняват възпаление и дерматит. Подобни съставки, които предизвикват алергия, може да се съдържат в някои от червилата ви. Например, ако имате екзема, успокояващият иначе ланолин може да влоши състоянието ви.

4. Приемайте витамини

Витамините В комплекс допринасят за здравето на кожата, но някои ключови играчи, като ниацин (витамин В3) и рибофлавин (витамин В2) наистина повишават способността на кожата да задържа влага. Консумирайте зелени зеленчуци като спанак, зеле, зелен фасул, както и млечни храни и бадеми. Хранете се балансирано и не забравяйте плодовете и зеленчуците от ежедневното си меню.

Ако всички тези усилия се провалят, най-добре отидете на дерматолог или на зъболекар, които ще ви помогнат да разберете причината за това хронично напукване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари