IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чисто нова кожа само за 28 дни, благодарение на добрия стар пилинг

5 юли 2013 08 30

Какво представлява пилингът и кой от видовете е най-подходящ за вашата кожа, научете от дерматолога д-р Слава Божинова

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пилингът е предпочитан от доста дами, защото възобновява горния слой на кожата и я прави млада, здрава и сияйна. И преди отново да си представите лицето на някоя героиня от холивудска лента – обгорено и зачервено, е добре да се запознаете в детайли с тази процедура.

Ако смятате, че кожата ви се нуждае от нещо по-сериозно от хидратиращ и антиейдж крем, се отървете от скептицизма и научете повече за видовете пилинг и тяхното действие. За целта ще ви помогне експертът в тази област д-р Слава Божинова, която е дерматолог към Университетска болница Александровска и в клиника Jewel skin.

Ето и какво има да ни каже за пилинга тя:

Какво представлява пилингът?

Това е естетична процедура, при която дерматологът прилага химически разтвор върху кожата. Представлява излющване на повърхностните слоеве на кожата по контролиран начин. Извършва се задължително от дерматолог.

Каква е крайната цел на тази процедура?

Целта на пилинга е да се подобри текстурата на кожата, да се заличат фините бръчици, да се изравни тенът. Той помага и за премахване на по-плитките белези от акне.

Какви видове пилинг има?

Те са механичен и химически. При механичния пилинг с апарат по механичен начин се излющва горния, мъртвия рогов слой на кожата. Това се постига с процедура, наречена микродермабразио с помощта на апарат с диамантени накрайници. Този пилинг е повърхностен.

Химическите пилинги са няколко варианта – повърхностен, средно дълбок и дълбок, което се определя от дълбочината на проникване на разтвора в кожните слоеве. Всеки пилинг има няколко фази. Първата е фаза на подготовка, самият пилинг, който представлява нанасянето на химическия разтвор по определен начин и по зони. Пилингът се нанася, изчаква се определено време и се неутрализира. Последната фаза е завършителна и при нея се поставя фотозащитен крем.

Как да преценим на какъв пилинг да се подложим?

Дерматологът преценява кой пилинг е подходящ за съответния човек в зависимост от проблема му и типа кожа. Например, по-дълбокият химически пилинг е по-подходящ за по-плътна, мазна и кожа с белези от акне. Пациент с по-чувствителна кожа не трябва да се подлага на по-инвазивните типове пилинг, тъй като може да се постигне обратен ефект – получаването на пигментация.

Д-р Слава Божинова по време на една от неинвазивните процедури, които се правят в клиника Jewel skin. Снимка: клиника Jewel skin

Колко време ѝ трябва на кожата да се възстанови след пилинг?

След пилинга кожата напълно се възобновява на клетъчно ниво след 28 дни. При по-повърхностните пилинги има едно леко зачервяване и залющване на кожата на втория и третия ден, но не е необходимо човек да се отделя от ежедневните си социални ангажименти. При по-дълбоките пилинги видимото възстановяване на кожата може да отнеме една седмица.

А колко процедури трябва да си направи човек, за да може пилингът да изпълни предназначението си?

Обикновено между три и пет. След това се преценява от дерматолога, дали е постигнат резултатът и може да се правят поддържащи пилинги на няколко месеца.

Има ли сезонност тази процедура? Може ли да си направим пилинг и след две седмици да идем на плаж?

Има сезонност и тя е в периода септември – май. След химически пилинг трябва да се почака поне месец преди по-интензивно излагане на кожата на слънце. Единственият пилинг, който може да се прави по всяко време, това е Маями пийл, който може да се извършва целогодишно, тъй като не води до фоточувствителност и няма риск от странични ефекти.

Разкажете ни малко повече за него.

Той е химически, повърхностен пилинг. Създаден е в Маями, Флорида, където целогодишно грее слънце. Става дума за нов ексфолиращ разтвор, който ефективно отстранява мъртвите клетки и стимулира регенерацията на кожата, който намалява размера на порите и спомага за избелване и изравняване на тена. Освен салицилова киселина, коджикова киселина, други депигментиращи съставки и екстракт от зелен чай, формулата му съдържа още витамин C – единственият антиоксидант, който стимулира образуването на колаген.

При него няма зачервяване и залющване, както при пилингите с гликолова киселина. Процедурата трае 15-20 минути и веднага след нея пациентът може да се върне на работа.

Поради своята непретенциозност от гледна точка на сезони, от този пилинг се възползват звезди като Анна Курникова, Глория Естефан, Дженифър Лопес, Мадона, Шакира, Силвестър Сталоун и Рики Мартин. Ние в Jewel skin clinic също сме му големи почитатели.

За каква кожа е подходящ той?

Най-вече за хора с пигментация по кожата, тъй като основната му цел е да изравнява тена. Много подходящ е и за пушачи, тъй като „излъсква“ посивялата кожа. Предотвратява омазняването и е препоръчителен за хора с мазна, акнеична кожа. Може да се прилага на всякакъв тип кожа, включително и чувствителна. Противопоказания за пилинга са наличието на обрив или херпес.

Колко процедури са необходими, за да бъде ефективен?

За Маями пилинга се препоръчва серия от 4-6 процедури, проведени веднъж на 10-14 дни. След пилинга лицето е като чисто ново, защото тенът е станал равномерен, а кожата – загладена и тонизирана.

След Маями пийл какви кремове трябва да използва пациентът?

Както и при другите пилинги, задължително продукти със слънцезащитен фактор. Първо се слага хидратиращ крем, а 30 минути преди излизане се нанася и крем с фактор 50. Не е удачно веднага да се излезе на плаж, но в градски условия слънчевите лъчи не са проблем.

Много е важно след различните пилинги да се прилагат кремове с фотозащита, като тя се нанася последна. Дамите, които ползват фон дьо тен, може да си вземат тонирана фотозащита с 50 фактор и така ще слагат по-малко неща върху лицето си.

Колко рано преди морето можем да си направим Маями пийл?

Най-добре е 2-3 седмици по-рано.

Освен пилингите, какво друго бихте препоръчали като процедура за лицето?

Тук предлагаме швейцарската маска Ice Mask. Нейната цел е да тонизира и ревитализира кожата, Има охлаждащо действие. Може да се прави преди някакво събитие или след парти за тонизиране на кожата. Тя съдържа алое вера и витамин C и охлажда кожата в рамките на няколко минути.

Подходяща е и след естетически процедури – химически пилинг или микродермабразио. След тях тя намалява отока, ако има такъв и успокоява кожата. Има и дезинфекциращо действие. Когато се прави редовно, маската е с антиейдж ефект.

Има ли нещо специално при прилагането ѝ?

Интересно е поставянето ѝ на лицето, защото тя представлява едно хапче, което се пуска в активатор и след минута маската е готова и се нанася на лицето. Престоява 15 минути и се маха.

На какви хора препоръчвате да си поставят такава маска?

Тя е удачна, както за по-млади, така и за по-възрастни, особено ако търсят антийедж ефекта. Маската няма противопоказания, които да представляват опасност за здравето или кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари