IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво съдържа козметиката ни? Да се научим да четем правилно!

22 октомври 2013 13 00

Разликата в съдържанието между вредните и полезните съставки е в основата на действието ѝ

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В избора си на козметика често се опираме на мнението на приятелки, които вече са изпробвали даден продукт, на мнението на козметичката, на информация в лайфстайл списанията и др. На помощ идват и рекламите, както и консултантите в магазините. Но знаете ли в действителност какво точно купувате и ще прилагате върху кожата си? Според нас начален образователен курс за съставките на козметичните продукти е крайно необходим.

Описанието на опаковката

Ако бурканът или тубата е с внушително голям размер, това е показател, че е вероятно в съдържанието на продукта да има повече консерванти и ненатурални съставки. За същото е показател и по-дългият срок на годност (който задължително трябва да е указан на опаковката) – добре е да не превишава три години.

 


На опаковката е описан също и съставът. Всеки крем е съчетание от различни по функцията си компоненти: маслено-водна основа, активни вещества, емулгатори, стабилизатори, също и оцветители. Съставките винаги са описани в низходящ ред на концентрацията. Например, търсите крем на водна, а не на маслена основа. Значи на първо място в съставките би трябвало да е отбелязана вода (aqua), а не масло (oil). Това са най-лесно разпознаваемите вещества. По-надолу в състава следват труднопроизносими имена на химични елементи, основните от които са първите описани между 3 и 7 броя. Сред тях има такива, които влияят съвсем добре на кожата, но и такива, които имат не така добро въздействие.

Снимка: Dreamstime

Вещества, за които да внимаваме

Минерални и синтетични масла

Те често се използват в козметиката и в частност в кремовете. Опасността се състои в това, че те често създават непропусклив филм върху кожата, който не пропуска никакви други вещества, и това води до запушване на порите. В допълнение, тези вещества отслабват липидната бариера на кожата, тя трудно диша и губи влага. Към тези вещества спадат небезизвестният силикон, вазелин, парафин, микрокристален восък.

Дразнещи повърхността на кожата активни вещества

Те често се използват в състава на пенообразуващи продукти – шампоани, пяна за вана и душ-гелове. Най-разпространените са sodium lauryl sulfate (натрий лаурил сулфат), sodium laureth sulfate (натрий лаурет сулфат), polyethylenglycol (полиетиленгликол) и polypropylenglycol (полипропиленгликол). Тези синтетични вещества могат да предизвикат алергични реакции на кожата и да я направят пропусклива за други вредни вещества.

Парабени, формалдехиди, нитрозамини

Парабените са потенциални алергени най-вече за хората с чувствителна кожа и могат да бъдат скрити зад названия като: метилпарабен, бутилпарабен, натриев бензоат, бронопол, калиев сорбат. Те са противопоказни и за бременни жени.

Какво да търсим в състава на козметиката

Нуждите на всяка кожа са различни и в състава на козметичните продукти има много вещества, които ѝ помагат. Ето защо трябва да се научим да ги различаваме.

Суха кожа

Тя се нуждае от намаляване на чувствителността ѝ и укрепване на имунитета ѝ. Това означава, че трябва да внимаваме в състава на продуктите за грижа да има алантоин, който действа омекотяващо на кожата и играе роля на анестетик – омекотява роговия слой и стимулира регенерацията ѝ. Разтворимият колаген е друга съставка – тя поддържа влагата в кожата през целия ден, за да бъде мека и като коприна. Със сърбежа и лющенето на кожата ще се справят витамините от групата B.

Мазна кожа

Чест проблем за нея са лъщенето и разширените пори. Основната съставка в продуктите за грижа за подобен тип кожа трябва да бъде салициловата киселина – тя почиства добре порите от себума, нормализира мастната секреция и възстановява метаболитните процеси. За това помагат също и кофеинът и AHA (алфахидрокси) – киселините.

Когато при мазна кожа се появят възпалителни процеси, тя се класифицира като проблемна. В този случай трябва да избирате кремове, които имат в състава си бензол пероксид – той има пилинг действие, което потиска растежа на бактериалната флора и предотвратява образуването на комедони. Отличен дезинфектант е и хлороксиленолът. Ако ви безпокои обрив, търсете кремове и лосиони с масла от розмарин, лимон, лавандула и чаено дърво, а маските трябва да съдържат каолин и бяла глина.

Зряла кожа

Тя трябва да се предпазва от образуването на нови бръчки и загуба на влага – за това ще помогне ретинолът (витамин A), който улеснява естествения процес на ексфолиране на мъртвите клетки на кожата и стимулира образуването на нови. Ретинолът участва във възстановяването на нарушения колаген и на еластичните влакна на кожата, като неутрализира свободните радикали, които са причина за появата на бръчки.

Полезни за зрялата кожа също са и витамини от групата E и селен. За да се ускори ексфолирането и обновяването на клетките, овлажняването и подобряването еластичността на кожата, може да използвате козметични продукти с различни киселини – гликолова киселина, алфа-липоева киселина, лимонена, ябълкова, гроздова. За стягане на овала на лицето, избирайте продукти, които в състава си имат ДМАЕ (диметиламиноетанол). Свежият вид на кожата ще бъде придобит по-лесно, ако включите и продукти със соев протеин, богати на калций, желязо и цинк.

Не забравяйте да проверявате за вредните съставки не само в козметиката за грижа, но и в състава на декоративната козметика.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари